facebook

Скандальний закон про освіту набув чинності: позиція прикарпатських освітян

25 вересня Президент України Петро Порошенко підписав новий закон про освіту, який напередодні підтримала Верховна Рада.

27 вересня закон вийшов друком в офіційному виданні Верховної Ради “Голос України”. Документ передбачає, що він набуває чинності наступного дня після його опублікування.

Прикарпатські освітяни, напередодні свого професійного свята, діляться думками щодо реформування галузі.

АЛЛА ШЕВЧЕНКО – керівник Долинської районної організації УКРОПу, директор Долинської спеціалізованої школи-інтернату:
«Новий закон «Про освіту» я вважаю однією із основних реформ позитивної динаміки розвитку суспільства. Нарешті на законодавчому рівні відображена значимість державної мови, бо це ж ідентифікація нас, як українців. Закон передбачає конкурсне призначення керівників навчальних закладів, дає можливість ефективніше і прозоріше використовувати кошти – оскільки, адміністрація навчальних закладів буде розпорядником коштів і висвітлюватиме фінансові операції на сайтах, громадськість матиме можливість ознайомитись з бюджетом закладів. Особливим кроком, вважаю, стане «розвантаження» дітей. Як на мене, це важливий пріоритет освітнього процесу. Правда, виникають деякі застереження, як це все втілюватиметься на практиці, адже стандарти освіти ми не можемо понижувати, тобто, кількість обсягу матеріалу повинна подаватись та ж сама, а навантаження має бути меншим, особливо це стосується початкової ланки освітнього процесу. Є у мене і окремі застереження щодо написання навчальних програм і друку підручників, оскільки здебільшого їх готують не практики, а швидше, теоретики віддалені від пересічного учня. Не зовсім зрозумілою є формула, якою передбачено рух коштів за кожним учнем, а зокрема в сільській місцевості.
А загалом я – оптиміст, тому з позитивом сприймаю освітню реформу. Вірю, що ми розвиватимемось і освітня галузь рухатиметься до рівня європейських стандартів, враховуючи при цьому всі ризики. Дуже важливо, щоб наші діти отримали від нового закону найбільше плюсів, щоб кожен навчальний заклад зміг створити умови для розвитку потенціалу кожної дитини.
Вітаю всіх, хто працює в освітній сфері, всіх, хто прикладає зусиль у формуванні молодої нації! Будьте здоровими, успішними і щасливими, хай справедливо буде оцінена Ваша праця суспільством і державою. Щоб кожен ваш учень був патріотом України. З прийдешнім святом Вас, колеги, друзі, освітяни!».

Читайте також:  Історична зустріч Зеленського з Путіним: названа фатальна дата, подробиці

АНДРІЙ РОМАНЮК – керівник Болехівської міської організації УКРОПу, директор Болехівської ЗОШ №1:
«Я вважаю, що закон є прогресивним і актуальним для України. Багато новацій давно назріли, і для того, щоб поліпшити освітню галузь, зміни конче необхідні. Мовні норми, які викликали найбільший скандал, можу назвати навпаки «м’яковизначеними», тому абсолютно не розумію наших друзів з Євросоюзу. Я не знаю, чи є в Польщі, Угорщині, Румунії українські школи, які б фінансувалися з їхнього держбюджету, і точно знаю, що в Росії таких шкіл немає. Перехід на викладання більшості предметів державною мовою – це також цілком логічно: єдине виключення, думаю, можна робити для кримських татар, оскільки вони є нашим корінним народом, а решта – має свої держави. Щодо запровадження 12-річної освіти, це теж, на мій погляд, неминуче: вимоги на ЗНО потребують якіснішої профільної підготовки на рівні старшої школи,і в 10-му класі діти уже знають, до якого вишу хотіли б вступати. Новоприйнятий Закон України «Про освіту» дає більшу свободу навчальним закладам, і це теж дуже добре, адже досвідчений вчитель, який вміє ефективно працювати, має свободу дій – це сприятиме розвиткові загальної середньої освіти, підвищення зарплат вчителям – престижності професії, тому, звичайно, що цей закон на часі, хоча мушу визнати, що відбулося багато поправок від Народних депутатів, які не дуже посприяли ефективнішому його наповненню.
З нагоди нашого професійного свята, яке наближається, хочу побажати усім колегам доброго настрою, наснаги до праці, здійснення мрій, задумів. Зичу мати хороших старанних учнів, які тішитимуть своїми високими досягненнями. Нехай Господь вас оберігає, даруючи добро, ласку і міцне здоров’я!».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.