facebook

Коли ліки можуть вбити: фахівці пояснили небезпечні для здоров’я поєднання препаратів

Лікарі радять бути дуже обережними в ситуації, коли одночасно потрібно приймати кілька різних ліків. Проте деякі поєднання препаратів може не лікувати, а навпаки принести шкоди для здоров’я, пише WestNews.

Інформація про сумісність препарату з іншими ліками зазвичай містяться в інструкції. На жаль, багато хто з нас взагалі не звертає уваги на інструкцію, яка часто буває надто великою. Проте іноді варто читати, те що вам пропонують.

Протиалергічні препарати і засоби від кашлю

При спільному прийомі антигістамінних і протикашльових ліків людина починає відчувати сонливість, у нього погіршується здатність концентрувати увагу, сповільнюються реакції. Якщо при цьому займатись справами, які пов’язані з джерелами підвищеної небезпеки (наприклад, водінням автомобіля, роботою на верстаті), з’являється ризик потрапляння в аварійну ситуацію.

Аспірин і ліки, призначені для розрідження крові

Ліки, призначені для розрідження крові, призначають при схильності до тромбозу, варикозної хвороби, геморою, інфаркті міокарда, ішемічного інсульту, ішемічної хвороби серця, порушеннях серцевого ритму і багатьох інших патологіях. Аспірин, також володіє властивістю збільшувати текучість крові. Паралельне вживання цих препаратів можуть занадто сильно розрідити кров, а й навіть спричинити кровотечу, у тому числі, й внутрішню

Заспокійливі і знеболюючі препарати

Заспокійливі препарати мають побічний ефект: вони знижують частоту серцевих скорочень і дихальних рухів. Аналогічно діють і знеболюючі засоби з опіоїдними компонентами (наприклад, морфін або кодеїн). Приймаючи ліки цих двох типів одночасно, слід дотримуватися обережності, бо якщо перевищити норму, то можна померти від зупинки серця.

Парацетамол і засоби, що містять кодеїн

Парацетамол – один з найпопулярніших знеболюючих і жарознижуючих препаратів. Не всі знають про те, що його не можна застосовувати разом з ліками, які містять кодеїн. Таке поєднання надзвичайно токсичне для печінки. Встановлено, що у людей, які вживали кодеїн паралельно з парацетамолом, печінкова недостатність розвивається в 63% випадків, до того ж дуже швидко.

Читайте також:  “Мені платять за 5 годин, а насправді працюю майже 24”: Українка вразила історією про гіркі заробітки в Італії

Щоб уникнути неприємностей, пов’язаних з прийомом несумісних препаратів, необхідно:

-інформувати лікаря про всі лікарські засоби, які ви використовуєте;

-уважно вивчати інструкції до всіх препаратів;

-зберігати інструкції до ліків, щоб мати можливість в будь-яку хвилину уточнити важливі нюанси;

-не починати прийом препаратів (тим більше їх поєднань), не погодивши його з лікарем;

-не порушувати визначену фахівцем дозування.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.