facebook

Як і де готують їжу для пасажирів літаків: вражаючі факти

Мало хто замислюється над тим, який шлях проходять продукти, перш ніж стати стравою в наборі на борту літака.

У кращому випадку, ця їжа їстівна. У гіршому ви отримуєте обпікаючий гарячий пластиковий контейнер з розмазаним рагу, пересушеним рисом або розвареними овочами.

Всесвітньо відомий шеф-кухар Гордон Рамсі зізнався, що ніколи не їсть те, що пропонують в літаках, а лише їжу, яку взяв з собою.

“Я пропрацював в авіакомпанії десять років. Я знаю, звідки цю їжу беруть, де вона побувала, куди її відправлять і скільки цей процес займає часу”, – відзначає він.




Отже, ось декілька не дуже приємних фактів про харчування на борту.

Неважливо, летите ви першим або економ класом – ваша їжа готується в одному місці. За правилами безпеки, всі страви повинні бути приготовані на землі.

Там їжу упаковують, швидко охолоджують, заморожують так, щоб вона могла пережити повторний розігрів в повітрі. Все це змінило б смак їжі, навіть якщо б її подавали на рівні моря.

Для розігріву їжі на борту, майже всі авіакомпанії з міркувань безпеки використовують конвекційні печі, в яких контейнери з їжею обдуваються гарячим сухим повітрям. Використання мікрохвильових печей і відкритого вогню не допускається, хоча перші індукційні плити вже з’явилися на ринку.

Незважаючи на твердження, що їжа свіжа, більшість наборів виготовляються задовго до польоту. Зазвичай їжа готується від 12 до 72 годин заздалегідь. Однак цілком можливо, що вона зберігалася в холодильнику 5 днів – і це відповідає міжнародним стандартам гігієни харчування.

Все те, що ми відчуваємо на борту літака, як з’ясовується, впливає на те, як ми сприймаємо смак їжі. “У повітрі нам здається, що їжа і напої мають інший смак, – каже Чарлз Спенс, професор експериментальної психології Оксфордського університету. – Для цього є декілька причин: недостатня вологість, низький тиск повітря, шум у салоні літака”.

Читайте також:  Продукти, які змушують тіло погано пахнути: список

Тому авіакомпаніям доводиться додатково приправляти їжу, яку подають на борту літака. Її солять і перчать настільки сильно, що повторити цього не наважився б жоден ресторан на землі.

Через низький тиск вода на борту кипить не при 100 градусах, а при 90, що також впливає на смак кави і чаю.

Шеф-кухарям авіакомпаній доводиться враховувати і постійний монотонний гул двигунів літаків. Психологи встановили, що ваші вуха також грають істотну роль в сприйнятті їжі. В ході дослідження з’ясувалося, що люди, які їли в галасливій обстановці, сприймали їжу менш солоною або солодкою, ніж вона була насправді.

І ще про напої – деякі сорти вина, абсолютно чудові на землі, можуть втрачати свої смакові якості, як тільки вони з’являються “в повітрі”. Щоб вирішити цю проблему, авіакомпаніям доводиться вибирати вина з фруктовим смаком, але з низьким вмістом кислоти.

Експерти радять завжди ретельно протирати відкидний столик в літаку дезинфікуючим засобом – на ньому часто більше мікробів, ніж на обідку унітазу.

Приємного польоту!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.