facebook

Учений світ в розгубленості! Теорія Ейнштейна – афера?

Загальна теорія відносності Ейнштейна не може застосовуватися в мікроскопічному масштабі і не може дати пояснення таким явищам як чорна діра і Великий вибух. Нідерландський фізик Ерік Верлінде (Erik Verlinde) пропонує абсолютно нову теорію, яка може пояснити рух у Всесвіті, – йдеться у публікації порталу SIDE3.



«Ми можемо перебувати на порозі наукової революції, яка радикально змінить наші уявлення про простір, час і гравітації», – говорить фізик.

Ідея про невидиму темну матерію і темну енергію не може пояснити ті спостереження, які суперечать теорії Ейнштейна.

Верлінде пропонує абсолютно нову теорію, яка може пояснити рух у Всесвіті без впливу на нього темної матерії. Він заперечує силу тяжіння як одну з фундаментальних сил і вважає, що вона – явище, яке виникає як наслідок інших менших рухів, та називає це емергентною гравітацією.

У 2011 Нобелівська премія з фізики була присуджена трьом астрофізикам Солу Перлмуттеру , Адаму Ріссу і Браяну Шмідту. Вчені відкрили те, що вважається одним з перших проривів в теоретичній астрофізиці, а саме – що Всесвіт прискорює своє розширення, а не уповільнює, як думали раніше.

Команди вчених незалежно прийшли до одного і того ж висновку: припущення було помилковим, Всесвіт розширюється все швидше. На основі теорії Ейнштейна з 1915 існувало припущення, що єдиною тривалою природною силою, здатною впливати на розширення Всесвіту, була гравітація. Також вважалося, що галактики будуть притягувати один одного і тому сповільнювати швидкість розширення Всесвіту після Великого вибуху.

Ми поки що не знаємо точно, в чому полягає помилка. Ми абсолютно не знаємо, що це за відразлива сила, і тільки називаємо її темною енергією. Вчені припустили, що 96% Всесвіту складаються з темної матерії і темної енергії.

Термін «темна матерія» використовується також і для того, щоб пояснити, чому зірки залишаються в перекручувати галактиці, а не вилітають з неї у Всесвіт.

Ядром пояснення Верлінде є суперечлива ідея про ентропійну гравітацію. У 2010 він здивував наукове співтовариство цієї своєю теорією, що спростовує образ мислення людей.

Відповідно до цієї теорії, сила тяжіння не є однією з чотирьох фундаментальних сил, вона є чимось, що виникає. Верліндена стверджує, що гравітація – це емергентне явище.

Так само, як утворюється тепло, коли рухаються мікроскопічні частинки, утворюється і гравітація – шляхом змін у положенні небесних тіл, зібраних в самій структурі простір-час.

«У нас є докази того, що цей спосіб розглядання гравітації фактично збігається з тим, що ми спостерігаємо. У великому масштабі сила тяжіння поводиться абсолютно не так, як передбачає теорія Ейнштейна», – говорить він.

Наука вже давно знала, що в загальній теорії відносності Ейнштейна і теоріях квантової механіки є щось незрозуміле.

Перша пояснює речі великого масштабу, як предмети у Всесвіті впливають один на одного. Квантова механіка використовується, щоб пояснювати речі на мікроскопічному рівні. Але обидві теорії не можуть бути використані одночасно один з одним, що дійсно є великий містерією сучасної фізики.

Обидві теорії не можуть бути істинними в один і той же час. Верлінде вважає, що ми наближаємося до вирішення містерії, що потребують переписати багато в підручниках.

«Багато фізиків-теоретиків, таких, як я, працюють над переглядом теорії, і вже зроблені великі кроки вперед. Може бути, ми стоїмо на порозі наукової революції, яка радикально змінить наші уявлення про простір, час і гравітації», – каже Верліндe.

Тарас Микитюк© спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами публікації “Ny teori hevder mørk materie ikke eksisterer

http://www.side3.no/vitenskap/ny-teori-hevder-mrk-materie-ikke-eksisterer/3423282851.html

Читайте також:  Колайдер надій. Вчені в передчутті відкриттів щодо таємниць Всесвіту

Шукайте деталі в групі Facebook