facebook

Порошенко звинуватили в контрабанді картин російських художників

П’ятий президент України Петро Порошенко став фігурантом кримінальної справи за фактом контрабанди з країни 43 картин всесвітньо відомих художників, в тому числі російських. Подробиці повідомляє «Страна.ua».



У врученою Порошенко повісткою на допит не говориться, хто саме і коли вивозив полотна. Звинувачення у справі поки нікому не пред’явлено. Але журналісти зазначають, що колишній глава держави є колекціонером зі стажем.

«Можна припустити, що якщо цією історією займається Державне бюро розслідувань (ДБР), то мова йде про період роботи Порошенка міністром економіки часів [правління Віктора] Януковича, або – президентом України», – йдеться в публікації.

Серед передбачуваних імен художників, чиї картини могли бути незаконно вивезені з території України – Іван Айвазовський, Ілля Рєпін, Василь Суріков, Ісаак Левітан, Олександр Бенуа, Василь Верещагін.

Колишній заступник глави адміністрації президента України, юрист Андрій Портнов заявив, що Порошенко дарував на день народження Януковича картину Айвазовського «Константинополь на світанку» 1851 року. Її вартість він оцінив в 1,8 мільйона доларів США.

Згідно з декларацією, у Порошенка є 69 об’єктів живопису, в тому числі колекція картин російських майстрів XIX-XX століть. П’ятий президент відзначав, що полотна він придбав задовго до того, як очолив Україну. Про те, що Порошенко міг вивезти частину своєї колекції за кордон в 2016 році повідомили журналісти програми «Схеми». Вони з’ясували, що на його віллі в іспанській Марбельї, крім іншого, є картинна галерея. У грудні 2018 го побіжний депутат Олександр Онищенко розповів в ефірі НТВ про те, що Порошенко звозить на цю віллу цінні предмети мистецтва.

Раніше 22 травня повідомлялося, що Порошенко викликали на 26 травня в ГБР для дачі показань щодо вивезення з України полотен всесвітньо відомих художників. Картини приховали від митного контролю. Поки екс-президент проходить у справі як свідок.

Читайте також:  Порошенко змінить закон про створення мобілізаційного резерву

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.