Про методи профілактики харчових отруєнь
За три останні роки кількість зареєстрованих спалахів інфекційних та паразитарних захворювань в Україні стрімко зростає: за 2013 рік зареєстровано 48 спалахів, за 2014 рік — 67, за 2015 рік — 101.
Причинами виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, як правило, є недотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоків, порушення при приготуванні технологічних процесів, використання при приготуванні страв продуктів не гарантованої якості, а також, зберігання продуктів харчування, які швидко псуються, з порушенням температурного режиму, наголошують в Івано-Франківському обласному лабораторному центрі МОЗУ.
Статтею 41 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та статтею 48 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» передбачена цивільно-правова відповідальність підприємств, установ, організацій, підприємців та громадян за порушення санітарного законодавства. Тому, не зайвим буде ще раз нагадати про профілактичні заходи, завдяки яким можна уникнути харчового отруєння, які є досить простими та потребують тільки регулярності та відповідального відношення до власного здоров’я. Мінімізувати ризик , знизити тяжкість і небезпеку наслідків захворювання допоможуть дотримання правил особистої та загальної санітарної гігієни.
Попередження харчових отруєнь полягає у наступному:
- Регулярно мити руки, після кожного відвідування громадських місць (ринки, магазини, офіси, транспорт, тощо). Про те, що необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, навіть, нагадувати не потрібно.
- Руки варто мити не лише після відвідування громадських місць, але і перед та після приготування їжі, особливо, якщо готувались сирі м’ясо та риба.
- Систематично забезпечувати чистоту у місцях приготування їжі. Не стільки важлива краса на кухні, скільки її чистота. Мити потрібно усі столові прибори, посуд, частіше міняти кухонні рушники та губки.
- Дотримуватись чистоти у жилому приміщенні, оскільки деякі види бактерій чудово уживаються із побутовим пилом.
- При покупці продуктів харчування потрібно звертати увагу на умови їх зберігання, терміни реалізації, зовнішній вигляд.
- Не купувати продукти на стихійних ринках, у місцях, непридатних для торгівлі, не обладнаних холодильними установками, тощо.
- Дотримуватись у домашніх умовах правил зберігання продуктів.
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- Без вагань викидати навіть злегка зіпсовану їжу. Не допускати її повторної переробки.
- Дотримуватись правил термічної обробки продуктів — молоко кип’ятити, яйця варити або смажити, так само м’ясо та рибу.
- Зберігати приготовану їжу не більше 1,5-2 годин у відкритому вигляді при кімнатній температурі.
- Зберігати напівфабрикати, сирі продукти окремо від готових страв, бажано у закритому вигляді.
- Не споживати у їжу гриби сумнівного виду, гриби, які ростуть біля трас, промислових об’єктів, куповані на стихійних ринках у незнайомих продавців.
- Сміттєві корзини, відра тримати закритими та очищувати якомога частіше.
- Овочі, фрукти, ягоди повинні піддаватись обробки водою. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його кип’ятком.
- Продукти варто зберігати відповідним способом — у закритому вигляді, у холоді, тощо.
- Готові продукти повинні зберігатись окремо від сирих.
- Практично усі продукти потрібно піддавати тепловій обробці — смаженню, варінню, запіканню.
Профілактика — це основний захід, що допоможе убезпечити себе та своїх близьких від харчової токсикоінфекції. Адже, харчове отруєння — це на 90% неуважність, недотримання санітарії самою людиною.
Шукайте деталі в групі Facebook