facebook

“Локдаун неминучий, хвороба показала 6 відразливих ознак”: медики про симптоми штаму “Омікрон”

Коронавірус продовжує жахати медиків своїм стрімким поширенням. Науковці проводять дослідження і вже готові сказати, чим саме відрізняються штами “Дельта” і “Омікрон”. Це допоможе людям вчасно відреагувати на появу симптомів і не допустити трагічних наслідків. У випадку ж суттєвого погіршення ситуації з поширенням вірусу, локдаун може виявитися неминучим у багатьох країнах.



Як інформує “НВ”, експерти з інфекційних захворювань підозрюють, що штам “Омікрон” за своєю природою може бути таким же небезпечним для вакцинованих людей, які не перехворіли на коронавірус, як і штам “Дельта”, але через раніше набутий імунітет він може здаватися менш травмуючим.

Ще на самому початку після появи “Омікрону” Центри з контролю та профілактики захворювань США відзначили чотири основні його симптоми — це кашель, втома, закладеність носа та нежить.

Дослідники опитали 111 із 117 осіб, які відвідали вечірку в Норвегії 26 листопада. Зі 111 опитаних 89% отримали дві дози вакцини мРНК. З усіх випадків лише один був безсимптомним, а у 91% людей із COVID-19 протягом хвороби спостерігалося як мінімум три симптоми.

Усі учасники експерименту повідомили про своє самопочуття. Згідно з їхніми даними, у більшості учасників спостерігався кашель, нежить, втома, біль у горлі, половина учасників також відчували м’язовий біль та температуру.

Вчені попереджають, що ці симптоми не дуже відрізняються від тих, які трапляються з вакцинованими людьми, якщо вони захворіли раніше відомими штамами коронавірусу. Цими симптомами були головний біль, нежить, чхання, біль у горлі та втрата нюху.

Раніше дельта-варіант, можливо, змінив уявлення про COVID-19. Кашель і втрата нюху при штамі Дельта також є менш поширеними симптомами COVID-19, у порівнянні з попередніми варіантами, згідно з даними клініки Майо.

Читайте також:  Відомий шоумен з Галичини Сергій Притула розповів про свою поїздку на фронт (фото)

Водночас британське дослідження ZOE COVID, наголошує, що симптоми застуди, як-от як головний біль і нежить, тепер є найбільш відомими симптомами COVID-19.

Коронавірус проникає в наші клітини за допомогою білкових шипів, потім реплікується, де неминуче виникають деякі помилки або мутації. Іноді ці мутації у вірусі нешкідливі, але в інших випадках — як із варіантами Дельта та Омікрон, вони значно полегшують передачу вірусу від людини до людини та зараження більшої кількості людей.

Якщо детальніше про варіант Омікрона, його спайк-білок містить 32 мутації, які здатні ховатися від захисту нашої імунної системи.

Незважаючи на це, спайковий білок Омікрону, як і раніше, на 97% ідентичний вакцині, але зміни розташовані таким чином, що імунній системі стає важче його нейтралізувати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.