facebook

Збір доказів військової агресії Кремля на Донбасі для міжнародного трибуналу продовжується!

Танки Т-72Б3 і раSSєйські “відпускники” грають важливу роль у підтримці війни в Україні, а також дозволяють сепаратистським регіонам залишатися поза досяжністю для Києва.


Український блогер sled_vzayt виклав підбірку матеріалів, які свідчать, що модернізовані танки Т-72Б3, а також інші види бронетехніки і важких видів озброєнь – разом з їхніми російськими екіпажами з’явилися на Донбасі, а також біля кордону на території РаSSєї. Про це повідомляє портал National Interest.

Численні фотографії використовуються для ідентифікації конкретних танків, які є прямим доказом того, що кремлівські війська активно підтримують терористів в Україні.

«У ході українського конфлікту багато людей копалися в соціальних мережах у пошуках доказів російської участі», – підкреслив фінський аспірант Вели-Пекка Ківімякі в статті, опублікованій 28 травня на веб-сайті Bellingcat.

«Модернізований основний бойовий танк Т-72Б3 є прикладом військового обладнання, якому немає місця в конфлікті, участь в якому російське керівництво активно заперечує».

Після захоплення українського Криму в березні 2014 Москва швидко перемкнулася на підтримку сепаратистських бойовиків на Донбасі. Незважаючи на постійне заперечення Кремлем своєї присутності в спірних регіонах, російські «волонтери» незаконно перетнули український кордон, прихопивши з собою важкі озброєння, в т.ч. танки Т-72Б3.

«Існують явні свідчення і переконливі докази того, що РаSSєя направила на Україну близько тисячі одиниць військового обладнання, включаючи танки, бронетранспортери, великокаліберну артилерію та інші військові машини», – заявив 25 лютого 2015 генерал військово-повітряних сил США Філіп Брідлав, який займав тоді пост командувача американськими військами в Європі.

«Ця військова техніка використовується на фронті проти українських збройних сил», – підкреслив Брідлав.

Не підлягає сумніву те, що танки Т-72Б3 з допомогою російських тягачів були доставлені на українські поля битв. Виробник танків «Уралвагонзавод» спеціально розробив цю модифікацію для бронетанкових військ у 2010. На даний час РаSSєя є єдиною країною, на озброєнні якої знаходиться цей тип бронетехніки.

Танки – разом з важкою артилерією – стали, в цілому, ключовим елементом при проведенні наступів бойовиків, проте бронетехніка зіграла особливо важливу роль під час атаки на Міжнародний аеропорт Донецька. Спочатку українські війська змогли відкинути противника, але потім терористи в жовтні 2014 розпочали новий наступ.

Видавити українські війська з головного терміналу виявилося особливо складним завданням, і тому бойовики і їхні російські прихильники стали називати українських захисників аеропорту «кіборгами».

Українські захисники в січні 2015 прийшли до висновку, що вони не зможуть вибити терористів, і відступили з району аеропорту. В наступному місяці незалежний британський журналіст Грехем Філліпс опублікував відео після санкціонованої Кремлем поїздки на Донбас. На задньому плані в репортажі проросійськи налаштованого Філліпса чітко видно колону танків Т-72Б3.

Ківімякі і інші експерти відразу ж стали збирати інші докази участі Кремля в бойових діях. Оскільки в російській армії чимало молодих новобранців з доступом до інтернету, в результаті пошуків було виявлено нові фотографії, здатні послужити як доказ.

«Соціальні медіа є найважливішим джерелом інформації щодо пересування військового обладнання на Україні, в тому числі на кордоні України з РаSSєєй», – відзначили дослідники в опублікованій Атлантичною радою доповіді «Сховати на очах у всіх: Війна Путіна на Україну» (Hiding in Plain Sight: Putin’s War in Ukraine).

«РаSSєйські солдати, що воюють на Україні, а також цивільні особи з обох сторін розміщують в інтернеті фото та відео проїжджаючих колон, різного устаткування і самих себе», – підкреслюється в доповіді.

Не маючи можливості заглянути всередину танка, Ківімякі написав на сайті Bellingcat про те, що унікальні тепловізійні приціли є найбільш помітною відмітною рисою танка Т-72Б3.

Дослідники – а також, безсумнівно, Пентагон і інші аналітики американських урядових розвідувальних агентств – змогли встановити зв’язок між особливими позначками підрозділів і написами на окремих танках.

Танки Т-72Б3 і раSSєйські “відпускники” грають важливу роль у підтримці війни в Україні, а також дозволяють сепаратистським регіонам залишатися поза досяжністю для Києва.

Тарас Микитюк спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами публікації National Interest (http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/the-t-72b3-the-lethal-russian-tank-ukraine-fears-most-16500)

Читайте також:  Через війну на Донбасі кількість біженців з України перевищила 800 тисяч осіб - ООН

Шукайте деталі в групі Facebook