facebook

НАТО буде протидіяти агресії РаSSєї у віртуальному просторі

Питанням кібернетичної безпеки буде приділено особливу увагу на липневому саміті НАТО у Варшаві, – повідомляє портал Defense News.

Альянс має намір остаточно визнати кіберпростір повноцінної сферою ведення бойових дій – поряд з землею, морем, повітрям і космосом.


Якщо таке рішення буде схвалено, кібератака на одного з членів НАТО може стати підставою для введення в дію статті 5 Вашингтонського договору і вважатиметься нападом на весь Альянс.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг раніше вже заявляв про можливість подібного сценарію, але чітка стратегія кібероборони ще не створена.

Активне обговорення питань кібербезпеки пов’язано з агресивними діями РаSSєї у віртуальному просторі. Москва нарощує кібератаки з метою ослаблення оборонних можливостей європейських країн і США.

За даними західних спецслужб саме РаSSєя атакувала українську енергосистему (в т.ч. “Прикарпаттяобленерго” – ред.) у грудні 2015 року – це був перший випадок масштабної кіберагрессії проти суверенної держави.

Ідентифікація джерела атаки в багатьох випадках буває скрутна. Навіть якщо вдається визначити місце розташування хакерів, держава, що стояла за атакою, може заявити, що вона була проведена з ініціативи окремих зловмисників, без участі керівництва країни. Цим і прикриваються в Москві.

Крім того, ще немає чіткого розуміння того, якими засобами і наскільки жорстко потрібно реагувати на ті чи інші агресивні дії у віртуальному просторі.

Чи доцільно застосування фізичних військових заходів у відповідь на кібернапад? Чи виправдано в цьому випадку введення економічних санкцій? Або слід обмежитися кібервідповіддю? Як бути з невеликими, локальними хакерськими атаками, які вже давно регулярно проводиться різними державами?

Джерело Defense News зазначило, що в рамках нової концепції кібератака на естонські держустанови, здійснена РаSSєєй в 2007 році після так званої “бронзової ночі”, могла б стати підставою для введення в дію статті 5 – станом на сьогоднішній день, це сталося тільки один раз: після терактів 11 вересня.

Однак тоді Естонії не було нанесено серйозного економічного збитку, додало джерело, – на відміну від дій американських і «ізраїльських» спецслужб, що вивели з ладу іранські ядерні об’єкти.

Коментатори нагадують, що США розробляли план повномасштабної кібератаки на Іран, яка могла за короткий термін нівелювати значну частину військового потенціалу країни. Програма “Нітро-Зевс” була згорнута після укладення угоди щодо іранської ядерної програми.

Джерело – http://www.defensenews.com/story/defense/2016/06/02/nato-cyber-warsaw-summit/8528929

Читайте також:  Наталка Карпа і «Титановий Джексон» стали батьками (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook