facebook

“Жити по-новому”. Два роки президентства Порошенка

Сьогодні минає два роки з дня перемоги на президентських виборах Петра Порошенка. Головне гасло його програми було “Жити по-новому”.


Ми  пропонує пригадати ключові передвиборчі гасла Петра Порошенка.

1800651

1. Завершити АТО за кілька годин

“Антитерористична операція не може і не буде тривати два-три місяці. Вона повинна і буде тривати години”.

2. Провести дострокові парламентські вибори за відкритими списками

“Забезпечу повне перезавантаження влади. Докладу всіх зусиль у рамках своїх конституційних повноважень, щоб до кінця 2014 року відбулися дострокові парламентські вибори виключно на пропорційній основі за відкритими списками”.

3. Продати всі свої активи, окрім “5 каналу”

“Буде закладена нова традиція. Коли людина приходить на найвищу посаду, робить рішучі кроки для того, щоб продемонструвати країні та світу, що позбавляється бізнесу. Продає його і концентрує всі свої зусилля і час на служінні народу”.

Так, ще в квітні 2014 року Порошенко пообіцяв продати концерн Roshen, якщо його оберуть президентом. Власне, президентом він став, але щодо продажу кондитерської фабрики відповідь не така очевидна. Про це пише “Обозреватель”.

Нещодавній офшорний скандал пролив світло на ситуацію з Roshen.

Як відомо, Петро Олексійович обіцяв передати концерн у “сліпий траст” Ротшильдів. Про це він говорив ще влітку минулого року, а також на пресс-конференції взимку.

Проте за даними міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів в траст свої активи Порошенко все ще не передав, проте почав процес їх реструктуризації.

Журналісти знайшли документальні підтвердження, що угода про структуру, куди президент нібито передав свої кондитерські активи, досі не підписана. Президент створив компанію в офшорній зоні на Британських Віргінських островах, куди вивів активи Roshen, щоб не сплачувати в Україні податків з продажу.

Читайте також:  Порошенко назвав винних у сутичках під Радою

Але юридичні радники з продажу корпорації Петра Порошенка пояснили, що функція створеного офшору полягає у безпосередній передачі групи Roshen у траст, бо українське законодавство не регулює належним чином питання трасту.

4. Підписати Угоду про асоціацію та запровадити безвізовий режим із Євросоюзом у 2015 році

“Ми обіцяли це нашим співгромадянам у 2015 році. І хоч розбийся, а обіцяне треба виконувати… Вже на Ризькому саміті в травні-місяці (2015 року) має бути прийнято рішення про безвізовий режим по відношенню до українських громадян з Європейським Союзом”.

5. Стабілізувати курс гривні

“Упевнений, щойно зайде кредит МВФ, макрофінансова допомога ЄС, допомога США і кредит Світового банку, щойно істотно зростуть золотовалютні резерви України, щойно у нас почнуться антикорупційні реформи, реформи судового законодавства, реформи зі створення інвестиційного клімату, курс негайно відкотиться назад. До якого рівня – зараз безвідповідально стверджувати. Але точно він буде не 13, 12 і 11 гривень. Він буде меншим”.

6. Залишити українську мову єдиною державною

“Буду керуватися статтею 10 Конституції, яка визначає українську мову як державну. Але особливо підкреслює правах російської мови і гарантує вільний розвиток усіх мов. Вважаю за доцільне з метою забезпечення єдності української політичної нації зберегти існуючий статус-кво в мовному питанні”.

7. Змінити Конституцію в частині децентралізації

“Громади на місцях отримають більше прав і грошей на реалізацію повноважень. Виконавча влада в областях буде належати не призначеним зверху “губернаторам”, а виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми. При обов’язковому збереженні і зміцненні єдиного українського гуманітарного простору в мовно-культурній сфері, в освіті, в політиці, історичній пам’яті обов’язково буде враховуватися специфіка кожного регіону”.

8. Відкрити інформацію про доходи та витрати чиновників

Читайте також:  Підсумки 22 березня: Непідтверджена смерть сина Януковича

“Відкритими повинні бути кадрова політика та діяльність кожного чиновника, його стан і доходи, витрати держслужбовців та їхніх сімей… Антикорупційна люстрація судових, правоохоронних, податкових та митних органів”.

9. Повернутися до парламентсько-президентської форми правління

“Стану гарантом збереження щойно відновленої парламентсько-президентської форми правління, за якої уряд формується коаліцією фракцій та депутатів. Не претендуватиму на повноваження більші, ніж ті, на які ви мене оберете”.

10. Створити громадське телебачення

“Структура власності ЗМІ стане прозорою, а конкурентне середовище в цій сфері – посилене. Створення суспільного телебачення є на порядку денному як невідкладне питання”.

11. Повернути Крим

Вирішити “кримське питання” обіцяв чи не кожний кандидат на президентських виборах. Порошенко також був серед них, проте, його програма про це говорила дещо завуальовано:

“Пріоритетом стануть політична та дипломатична боротьба за повернення тимчасово окупованого Криму, збереження територіальної цілісності України, для чого глава держави повинен чути голос кожного регіону нашої соборної країни”.

У свою чергу Порошенко лише в лютому 2016 року оприлюдив стратегію повернення Криму, згідно з якою це стане можливо завдяки випереджальному розвитку. Цю стратегію розроблювала РНБО.

12. “1000 гривень в день для бійців АТО”

Як кандидат у президенти Петро Порошенко пообіцяв, що солдати української армії, які беруть участь у бойових діях, будуть отримувати 1000 грн в день вже з 26 травня. Незважаючи на те, що виплати бійцям таки були підняті, про суму 1000 грн/день мови не іде.

Нагадаємо, що цю свою обіцянку президент пояснив у кінці 2014. За його словами, говорилося про тисячу гривень за день в бою, а не в АТО. Він також додав про можливість прийняття пропозицій щодо фінансування бійців в день перебування в бою.

Читайте також:  Українські прикордонники затримали біженців із Сирії

13. “Розслідувати справи Майдану”

У лютому президент Порошенко зустрічався з родинами Героїв Небесної Сотні і заявив, що жоден з винних у загибелі активістів під час Революції гідності не залишиться непокараним.

Тоді він нагадав про 18 винесених вироків стосовно 26 осіб і пообіцяв що за його поданням Верховна Рада має прийняти спеціальний закон про заочне правосуддя, щоб засудити тих, хто переховується в Росії.

Насправді, ж щодо реальних результатів слідству особливо нема чим похвалитися. Серед винесених вироків, про які говорив президент, є як мінімум один виправдальний (по злочинам проти “Автомайданівців”) і ряд про умовне засудження.

 

джерела http://www.volynnews.com/

http://www.blitz.if.ua/

www.youtube.com

Шукайте деталі в групі Facebook