facebook

Le Monde: фільм Canal + є повною дезінформацією і пропагандою Крємля

Заяви Canal + про те, що на Україні «воєнізовані загони всюди», і що «ультраправі ставлять свої умови», це зовсім не викриття, а дезінформація, причому зовсім не оригінальна, так як фільм слово в слово переймає риторику Кремля



і його «інформаційних» джерел на зразок сайту Sputnik.

Таким чином, на цей раз Canal + вніс свій внесок в різнорідну групу путіністів. Дивно, чи не так? На насправді, не дуже: частина обурених темною стороною ліберальної глобалізації радикальних лівих загрузла в конспірології і стала корисним ідіотом для Путіна і тих, хто ностальгує за старою мафіозною імперією, якою був СРСР на момент розпаду. Під приводом принижень і загроз з боку Заходу путінська росія прагне розчленувати і підпорядкувати собі Європу. У хід йде все: дипломатія, мережі впливу, війни (в Криму та на сході України), велика брехня. Причому, не проста політична брехня, у якій легко вибити грунт з-під ніг, а брехня зовсім іншого роду: вона бентежить, намагається не просто обдурити вас, а нагнати туману невизначеності за типом «ми ніколи не дізнаємося» (наприклад, хто убив Бориса Нємцова або збив МН17). Саме в таке болото попав канал, який завжди славився сміливістю в інформаційному середовищі.

У фільмі Canal + використовуються методики, що нагадують негаціонізм: ігнорування документів, що суперечать вашим фактами і твердженням, на догоду лише тим, що вам вигідно, доскональне відстеження всіх “фашистів” на Україні при небажанні бачити силу праворадикалів (справжніх нацистів – ред.) у Москві (Жириновський, Дугін і т.д.) і всюди, де їх спонсорує Путлер.

Наведемо два наочних приклади. Олексій Албу – це не той, що «сховався на сході» «комуністичний активіст», а один з лідерів «Боротьби», радикального крила української Компартії. Як і багато інших, що перейшли до праворадикальних рухів, ця партія спокійно співпрацювала з одеським відділенням російського ксенофобського, гомофобского і антисемітського руху «Родіна». Інакше кажучи Албу – це сателіт російського фашистського середовища, а зовсім не представник українських лівих, як нам каже Canal +.

Читайте також:  У пошуках щастя: 5 вражаючих історій українських заробітчан

У Криму населення нібито голосувало вільно. Брехня: референдум пройшов під прапором Терору, а Путлер через рік визнав втручання російської армії. Якщо вірити авторам фільму, на Україні залишилися тільки орієнтовані на бізнес (який жах!) політикани, яким допомагають утримати владу збройні ультраправі. Неправда: після Майдану ультраправих майже не видно ні в політиці, ні на виборах. Головною силою опозиції партія «Свобода» була при Януковочі.

У твердженнях про повсюдності збройних загонів все мішається в одну купу. По-перше, є збройні активісти з Майдану, які прийшли далеко не тільки з лав ультраправих: в їх числі є і українські ветерани ЦАХАЛу. По-друге, це добровольці, які борються разом з українською армією проти сепаратистів і російських військ. По-третє, це ультраправі групи. Між ними немає нічого спільного – як за часовим періодом, так і за кількістю і мотивами. А велика кількість зброї в Україні пов’язана не з діями цих загонів, а з війною з росією, яка напала на неї в лютому 2014.

Конфлікт же не має нічого спільного з громадянською війною між україно- та російськомовним населенням, як стверджують Путлер і його підручні. В іншому випадку війна б охопила весь «величезний схід і південний схід», як то кажуть в фільмі, тоді як насправді вона обмежена Кримом і невеликою зоною, яка не включає в себе навіть весь Донбас.

Кращий спосіб примиритися з такими незручними фактами – створити якийсь фантастичний світ, де реальність дає про себе знати лише епізодично. На жаль, так і вчинив Canal +.

Джерело – Sur Canal+, un documentaire diffuse la propagande du Kremlin contre l’Ukraine

Шукайте деталі в групі Facebook