facebook

Ірак вимагає виведення військ Туреччини з півночі країни

МЗС Ірану кваліфікувало турецьку активність як “вторгнення”.

1723005



Ірак заявив, що введення турецьких військовослужбовців в північну частину країни є порушенням її суверенітету, і зажадав їх негайно вивести. Про це повідомляє Reuters з посиланням на владу країни.

МЗС країни у своїй заяві, зачитаній на державному телебаченні, кваліфікувало турецьку активність як “вторгнення”. Багдад відкинув можливість проведення якої б то не було військової операції, яка не погоджена з федеральним урядом.

Увечері в п’ятницю, 4 грудня, повідомлялося, що батальйон турецьких солдатів був розміщений на півночі Іраку поблизу захопленого терористами “Ісламської держави” міста Мосул. Як ціль місії була названа підготовка місцевого ополчення, що веде бої з ІД. Війська прибули в той район у супроводі бронетехніки.

Як передає BBC News з посиланням на військове командування Туреччини, кордон з Іраком перетнули 150 військовослужбовців турецької армії.

У вівторок, 1 грудня, про розгортання нових сил спецназу в Іраку оголосили США – з метою проведення рейдів проти “Ісламської держави”.

Уряд Іраку заявив, що вітає іноземну допомогу, однак будь-яке розгортання сил спеціальних операцій в якому б то не було місці країни має бути схвалене іракським урядом. Прем’єр Хайдер аль-Абаді заявив, що розгортання будь-яких іноземних військ на території країни без згоди Багдада буде вважатися “актом агресії”. За його словами, іноземні наземні бойові підрозділи в Іраку не потрібні.

З серпня 2014 року коаліція з 65 країн на чолі з США проводить бомбардування території Іраку і підтримує курдські сили, що борються на землі. Через місяць розпочалися атаки коаліції на позиції терористів в Сирії. Підставою для початку бомбардувань стало небезпечне становище іракських курдів.

“Ісламська держава” – терористична організація, яка в 2014 році захопила частину території Сирії та Іраку і проголосила там халіфат.

Читайте також:  Ryanair відкриє нові рейси зі Львова у 5 міст Італії

Шукайте деталі в групі Facebook