facebook

“Промийте очі та включіть мізки!” Лікарчук пояснив, що не так з рейтингом шкіл в Україні за результатами НМТ

Колишній очільник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук закликав директорів та вчителів критично подивитися на рейтинг шкіл за результатами Національного мультипредметного тесту (НМТ). Ексчиновник шокований кількістю освітян, які радіють місцям у списку, адже вони впливають на формування мислення у школярів.



Про це Лікарчук написав у Facebook. Він пояснює, що не можна порівнювати приватний заклад та величезний ліцей. Де в першому НМТ складають пʼять учнів, які мали індивідуальні уроки та працювали з вмотивованими вчителями, а в іншому іспит проходило 50 школярів. Крім того, не враховуються й умови підготовки, коли одні діти вчаться з репетиторами, а інші ні.

“Панове директори та вчителі! Відкрийте очі, чи промийте їх, включіть мізки, які у вас сподіваюся іще є, та подивіться на ці рейтинги очима і розумом критично мислячої людини. І не ганьбіть до кінця, танцями навколо подібних рейтингів, професію і звання педагога. Вони і так спаплюжені”, – звернувся Лікарчук до освітян.

“Як можна порівнювати приватний заклад, в якому НМТ складали пʼятеро учнів, із котрими працювали індивідуально три роки добре мотивовані педагоги+репетитори, і величезний ліцей, в якому НМТ складали 50 випускників? Чи як можна порівнювати результати учня, батьки якого репетитору, котрий з ним працював упродовж року, заплатили суму, яку батьки іншого учасника НМТ не отримують і за три роки, і тому найняти репетитора не можуть?”, – додав ексчиновник.

Він пояснює, що заклади освіти у рейтингу працюють не в однакових умовах. Крім того, впливати на успішність могли й умови, в яких випускники складали іспит. До того ж, результати можуть залежати й від дистанційного навчання, системи організації, проведення, змісту завдань тощо.

Читайте також:  Чи готове суспільство до впровадження профільної школи

Лікарчук зауважив, що не вірив твердженням та розмовам про те, що вчителі мають низький рівень професійних знань. Проте після того, як директори та педагоги стали акцентувати увагу на рейтингу шкіл, засумнівався у їхній професійності.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.