facebook

В Україні хочуть відмовитися від предметів “Історія України” та “Всесвітня історія” у школах

В українських школах замість предметів “Історія України” та “Всесвітня історія” будуть викладати обʼєднану дисципліну. Міністерство освіти та науки затвердило концептуальні засади реформування історичної освіти, що передбачає запровадження єдиного загальноосвітнього курсу.



Освітнє відомство запропонувало можливі назви – “Історія”, “Історія: Україна і світ” або ж “Історія України та світу”. Про рішення повідомляє Оsvita.ua.

Згідно з документом, концепція визначає мету, завдання та зміст історичної освіти, а також організацію і структуру дисципліни у школі. У звʼязку з оновленням підходів до предмета, необхідно запроваджувати єдиний курс історії.

Вивчення предмету відбуватиметься у межах таких циклів:

ознайомлювального і фрагментарного у початковій ланці;
пропедевтичного сюжетного та проблемно-тематичного – в базовій школі;
профільно-адаптаційного та профільного – у старшій школі.
Також школярі будуть вивчати громадянознавчу тематику безпосередньо через історичний матеріал.

Крім того, пропонується запроваджувати історичні курси для профільної середньої освіти. Зокрема, історичну географію, локальну/регіональну історію, інтелектуальну історію, історію культури, історію етнічних та релігійних громад, історію й досвід виживання/протистояння тоталітарним режимам, Імперіям під час війн тощо.

Для інших спрямувань можливі спеціальні курси, повʼязані з історією наукових відкриттів, технічних винаходів, фінансів та економіки, збереження довкілля тощо.

Автори документа вважають, що структурні елементи предметної історичної компетентності (хронологічна, просторова, інформаційна, логічна, аксіологічна) мають формуватися шляхом внутрішньогалузевої та міжгалузевої інтеграції.

Читайте також:  Вони готують cтрaшнe! Люди, з понеділка 8 листопада почнеться: Я вчителька з 30 річним досвідом заявляю

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.