facebook

“Мотлох замість шкільних ноутбуків”: освітній експерт забив на сполох через ініціативу МОН

Міністерство освіти та науки України винесло на громадське обговорення проєкт, в якому встановлюються рекомендовані вимоги до технічних параметрів компʼютерів та ноутбуків. Документом визначається якими пристроями можуть користуватися під час навчання у закладах освіти вчителі та діти.



За словами директора Аналітичного центру “ОсвітАналітика” університету Грінченка Євгена Ніколаєва, попри те, що характеристики сучасних компʼютерів поступово покращуються, МОН пропонує знизити і погіршити вимоги до конфігурації ґаджетів. Через що заклади освіти замість шкільних ноутбуків матимуть “мотлох”. Свою думку освітянин висловив на сторінках Оsvita.ua.

“Хоча технічні характеристики сучасних комп’ютерів поступово покращуються, проте Міносвіти пропонує піти протилежним шляхом і знизити, погіршити вимоги до конфігурації “шкільних” ґаджетів. Найбільш кричуща зміна, яку пропонується запровадити, стосується зменшення “рекомендованого” розміру екрана ноутбуків, призначених для використання учнями та вчителями”, – пише Ніколаєв.

Він зауважує, що згідно з чинними вимогами, діагональ екрана ноутбука має бути не менше 14 дюймів. Натомість його пропонують змінити до 11,6 дюймів для школярів та до не менше 13 – для вчителів. Крім того, для учнів немає уточнення “не менше”, підкреслює освітній експерт.

За словами Ніколаєва, такі зміни суперечать Санітарному регламенту для середніх шкіл.

“Крім того, за чинними вимогами, екран ноутбука має бути виготовлений за технологією IPS, тоді як проєкт змін передбачає використання технологій TN, VA або IPS. TN-екран дешевший у виробництві і дає гіршу якість зображення, ніж екрани, виготовлені за технологіями VA та IPS”, – пише аналітик.

Водночас, пропонується й прибрати вимогу про наявність повнорозмірної клавіатури. Через зменшені клавіші дітям буде незручно користуватися ноутбуком.

Ніколаєв пояснює, що попри такі пропозиції, МОН не чіпає технічні параметри, які стосуються обсягу оперативної памʼяті. Її рекомендується залишити на рівні 4 гігабайт (GB), тоді як для комфортної роботи нині необхідно не менше 8. До того ж, ноутбуки з меншим обʼємом памʼяті практично пішли з ринку, додає освітянин.

Читайте також:  У МОН детально пояснили, що робити вчителям, школи яких закриють

Директор Аналітичного центру каже, що у разі реалізації таких пропозицій МОН, школи не зможуть найближчими роками закупати нормальну компʼютерну техніку, адже вони вже отримають “новенькі” ноутбуки.

“Якщо це рішення буде реалізоване, воно породить наступну проблему: у найближчі кілька років після отримання ноутбуків зі складів школам не дозволять закупати нормальну комп’ютерну техніку, оскільки вони “нещодавно” вже отримали “новенькі” школярські ноути. Чи дійсно ми хочемо, щоб наші діти у школах напружували очі, працюючи за малесенькими, сповільненими ноутбуками із не надто чудовою якістю зображення на екрані?”, – підсумував Ніколаєв.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.