facebook

В Україні створять мережу профільних шкіл: що зміниться для учнів

Міністерство освіти й науки працює над моделюванням майбутньої мережі профільних шкіл в областях України.



Про підготовку до формування мережі профільних шкіл розповіло видання “РБК-Україна”.

За словами заступника міністра освіти й науки Дмитра Завгороднього, така мережа має бути погоджена на рівні всіх областей та громад. Метою моделювання мережі є бачення того, якою має бути мережа закладів освіти

“Наприклад, побачити всі заклади освіти, які у 2027-2028 роках залишаться початковими школами, гімназіями. І де будуть ліцеї академічного спрямування, заклади профтехосвіти, коледжі”, – пояснив урядовець.

Наразі міністерство працює з 9 пілотними регіонами – вони вже спроектували свою мережу закладів освіти. До кінця літа 2024 року планується провести таку ж роботу і для інших областей.

У відомстві зазначили також, що планування мережі академічних ліцеїв є соціально-чутливим питанням та потребує суспільного консенсусу.

Основною метою реформи профільної середньої освіти в Україні є індивідуалізація навчання у старшій школі. Учні зможуть обирати напрям навчання, курси та предмети, а школи проводитимуть профорієнтаційну роботу.

За словами заступника міністра освіти й науки Андрія Сташківа, МОН планує провести низку зустрічей, щоб обговорити наявні у закладах освіти проблеми та можливість їхнього розв’язання.

Урядовець додав, що крім академічних ліцеїв, невіддільною частиною профільної середньої освіти є також професійні коледжі.

Згідно з планами МОН, перехід до пілотування реформи в Україні розпочнеться з вересня 2025 року й триватиме до липня 2027 року. У цей період будуть дібрані пілотні заклади освіти, в яких апробуватимуть різні моделі. Після цього з них оберуть одну або дві – найбільш ефективні.

З 2027 року в Україні планують розпочати впровадження реформи профільної середньої освіти. На цьому етапі мають запрацювати всі академічні ліцеї.

Читайте також:  Що нового чекає на школи у 2022 році: 10 головних змін та прогнозів

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.