facebook

Частина випускників шкіл зможе відразу вступати на другий курс вишу: деталі експерименту від Міносвіти

В Україні мають намір запровадити профільну середню освіту. Повний цикл шкільного навчання становитиме не 11, як тепер, а 12 років.



При цьому учні 10-12 класів здобуватимуть профільну освіту. Такі зміни плануються із 2027 року. Однак уже з наступного навчального року, тобто із вересня 2024-го, стартує експеримент у школах, в якому обкатуватимуть освітню новацію.

Про це йдеться на сайті Міносвіти.

Завдяки профілюванню навчання у старших класах, діти ще в школі зможуть визначитися з майбутньою професією та почати її засвоювати. Таким чином, вони матимуть змогу закінчувати середню школу уже із певними професійними навичками.

Вже з наступного року 25 українських шкіл почнуть навчання за експериментальною програмою. Згодом саме вони стануть менторами при подальшому впровадженні профільної освіти у школах України.

Як працюватимуть середні школи з 2027 року
Середня освіта буде поділена на три рівні:

початковий — 1—4 класи;
базовий — 5—9 класи;
старший профільний — 10—12 класи.

Усі три освітні рівні функціонуватимуть в різних приміщеннях, і в кожного з них буде свою функція. Початкова, базова та профільна школи зможуть співіснувати в одному приміщенні, очевидно, лише в приватних закладах.

Учні пілотних шкіл, в яких буде проводитись експеримент, матимуть преференції при вступі до вишів. Зокрема, в Міносвіти розглядають можливість зарахування їх відразу на другий курс обраних ними вишів. Але остаточного варіанту, як це відбуватиметься, у Міносвіти ще немає. Адже це питання треба узгодити не лише зі школами, але й з університетами, кажуть у міністерстві.

 

Читайте також:  «Це не про освіту, а про отримання диплому», - у Міносвіти вирішили, що робити з заочним навчанням

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.