facebook

НМТ-2024 серйозно змінили: тепер потрібно не лише скласти тест, запровадили ще й конкурс

Як цього року вступатимуть студенти, НМТ змінили та ввели ще й конкурс
Ті, хто вступає до ЗВО на творчі спеціальності, повинні будуть складати обов’язковий національний мультипредметний тест (НМТ), а ще й творчий конкурс. Такі нововведення набули чинності цього року. Про це розповідає Міністерство освіти та науки.


Вступ на вищу освіту потребує підтвердження знань, здобутих у закладах середньої освіти, тому складання НМТ, у тому числі й для творчих спеціальностей, є обов’язковим. Таку вимогу послідовно відстоюють у МОН усередині політики держави щодо посилення якості вищої освіти.

Здобуття ступеня бакалавра (а значить вищої освіти) у художньому ЗВО – це не тільки розвиток творчості. Це також здобуття фундаментальних знань, компетентностей, передбачених особою, яка має вищу освіту.

Творчий конкурс є ключовим критерієм для вступу на художні спеціальності та має найбільший вплив на конкурсний бал вступника – 60%. Результати НМТ відіграватимуть меншу роль у формуванні вступного балу, ніж творчий конкурс – по 10% конкурсного балу за кожен предмет.

Варто нагадати, що тестування в рамках НМТ передбачає чотири предмети, з яких три — українська мова, історія України та математика — є обов’язковими. Четвертий предмет вступника вибирає самостійно.

Для вступу на творчі спеціальності (у разі розподілу ваги балів між ТК та НМТ на рівні 60-40) бали з кожного предмета НМТ відіграватимуть нерозв’язну роль у сумі загального вступного балу, але все ж таки матимуть місце, що свідчить про готовність вступника до вищого. освіті.

Нагадаємо, що вступ до закладів професійної вищої освіти на творчі спеціальності не потребує складання НМТ.

Складання НМТ дозволяє вступникові подавати заяви не лише на художні, а й на всі інші спеціальності, а також обирати місце навчання з урахуванням результатів конкурсного відбору.

Читайте також:  Обласна дитяча лікарня почала робити тести на COVID-19. При екстреній госпіталізації — безкоштовно

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.