facebook

Уряд змінив правила дистанційного навчання для школярів-біженців

Уряд з осені запроваджує нову дистанційну форму навчання для українських школярів, які перебувають за кордоном. Учням пропонують вивчати не всі предмети, а “український компонент шкільної програми”.



Таке навчання забиратиме усього 6-8 учбових годин на тиждень.

Решту предметів діти вивчатимуть у школах країн, де вони зараз перебувають, і цю частину навчання їм наприкінці року зарахують автоматично.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що запровадження скороченої дистанційної програми має на меті зменшити навантаження на школярів, які змушені “тягти” дві школи – українську та закордонну. А також зберегти зв’язок дітей з Україною.

Таке навчання пропонують запровадити не у рідних для дітей школах, а у спеціалізованих освітніх дистанційних закладах у кожній області. Це означає, що більшість учнів, які перебувають за кордоном, втратять можливість навчатися серед своїх однокласників і зі своїми вчителями.

Чому так сталося і як виглядатиме таке навчання, ми дізнавалися в експертів та у батьків дітей, які постануть перед вибором, що робити з навчанням в Україні.

Мільйон українських школярів за кордоном?

За даними прем’єра Дениса Шмигаля, за межами України навчається близько мільйона українських школярів. Скільки з них вчились і в закордонній школі, і в українській одночасно, точно невідомо.

Ця статистика охоплює тих, хто перебуває у країнах Заходу. Даних про дітей, які навчаються в Росії, немає.

Ще на початку літа з’явилася інформація про те, що міносвіти настійливо рекомендує управлінням освіти в регіонах, які розташовані далеко від зони бойових дій, у новому навчальному році відмовитися від навчання онлайн і повернутися до звичайних уроків.

Там, де досі немає укриттів, школа зруйнована чи розташована близько до зони бойових дій, дистанційне навчання збережеться.

Читайте також:  Зимові канікули 2020-2021: скільки та коли відпочиватимуть школярі

Багато шкіл оголосили, що з 1 вересня уроки повертаються в офлайн, і такі наміри позитивно сприйняла більшість батьків в Україні.

Але за таких умов учні за кордоном втратять можливість навчатися онлайн у своїй рідній школі. І для багатьох така перспектива – це подальше віддалення дітей від свого рідного середовища на батьківщині.

“Вони й так зараз стають новими німцями-британцями-канадцями-поляками. Єдине, що тримало їхній зв’язок з Україною, з її культурою та її кодами – це шкільні онлайни. І тільки вони давали шанс нехай не щодня, але бачитися з рідними вчителями та однокласниками”, – пише у фейсбуку політологиня і журналістка Яніна Соколовська.

Її два сини, а також донька-студентка навчалися дистанційно в українських освітніх закладах з-за кордону.

“Український компонент”
Як пояснюють експерти, “український компонент” передбачає, що учні вивчатимуть базові для української освіти предмети. Передусім це історія, українська мова та література, які є необхідними для вступу в українські виші. Але офіційного переліку міносвіти поки що не оприлюднювало.

Оскільки кожна школа може самостійно обирати форми навчання, то теоретично і вони можуть організувати навчання за “українським компонентом” для дітей з-за кордону.

Але чи будуть вони це робити? Співзасновниця ГО “Смарт освіта” Оксана Макаренко вважає, що досвід попереднього навчального року показав, що дистанційка у звичайній школі не була ефективною.

“Окрім того, у звичайній школі організація такого процесу буде складною. Бо як можна організувати навчання, коли охочих буде по кілька дітей в різних класах молодшої і старшої школи? Це буде неефективне витрачання часу і ресурсів вчителів”, – пояснює вона ВВС Україна.

За словами Макаренко, такі навчальні послуги мали б надавати спеціалізовані заклади дистанційної освіти. Особливо коли йдеться про учнів старших класів.

Читайте також:  Тема заочного навчання не закрита: що зміниться для студентів

“Український компонент” цілком прийнятний для дітей молодшого віку, але для старших цього буде недостатньо. Бо для вступу у вищі навчальні заклади потрібні будуть знання не лише з тих предметів, що увійдуть до програми з “українським компонентом”, – додає експертка.

Більше деталей про те, як функціонуватиме новий формат навчання дітей-біженців в українських школах онлайн профільне міністерство ще не надало, хоч вже і середина серпня.

Проте Денис Шмигаль сказав коротко, що запровадити нову форму навчання планується у “вибраних дистанційних школах кожної області”.

Інна Совгар, мама трьох дітей з Вишгорода, двоє з яких школярі, каже, що хотіла б, аби вони і далі навчалися у своїй школі дистанційно і паралельно – в Німеччині, куди вони виїхали понад рік тому.

“Звісно, ми б хотіли, щоб дистанційна платформа була у нашій рідній школі, але якщо цього не буде, ми перейдемо в іншу школу. Головне, що я взагалі не розглядаю варіанта не вчитися дистанційно в Україні. А вже як повернемося додому, знову підемо в наш клас”, – каже Інна в коментарі ВВС Україна.

Згідно з останнім опитуванням УВКБ ООН, більшість біженців з України у майбутньому сподіваються повернутися додому, але поки що залишатимуться там, де вони є зараз.

У найближчі три місяці планують повернутися близько 15%.

Сподівання на повернення “колись одного дня” мають 62-67%.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.