facebook

Підручники, слабкі вчителі і велике навантаження: дослідження показало проблеми НУШ у 5-6 класах

Результати дослідження, яке провела громадська організація “Смарт освіта”, показали, що у 5-6 класах, що навчаються за програмою Нової української школи, існують значні проблеми.



Зокрема, 82% опитаних педагогів вважають, що шкільні підручники потребують доопрацювання. Вчителі зазначають, що найбільше потрібно змінити зв’язок навчального матеріалу з реальним життям учнів, завдання для них, зміст теоретичного матеріалу та послідовність його викладу.

Про це стало відомо з презентації дослідження “Нова українська школа в 5-6 класах: виклики та впровадження”. Під час опитування, 45% педагогів не змогли б пояснити, чим відрізняється реформа НУШ від старої системи викладання, хоча майже усі зазначили про те, що проінформовані про її зміст. Також вчителі розповідали, що в початкових класах модернізація програми пройшла краще, натомість у 5-6 є багато зауважень щодо підготовки фахівців. Зокрема, це повʼязано з гіршим матеріально-технічним забезпеченням, слабшою підготовкою вчителів та браком надбавок за впровадження реформи, які мають вчителі 1-4 класів.

У дослідженні також вказано про велике навантаження освітньої програми. Це стосується збільшення предметів, натомість кількість навчальних годин залишилась на тому ж рівні, що і раніше.

Дослідники встановили, що за старим Державним стандартом у програмі з української мови та літератури учні 5 класу вивчали 31 твір. Нині ж, залежно від обраного плану, їх може бути 44, 28 або 38.

Те ж стосується і кількості термінів, які потрібно вивчити за 5-6 клас – за старою програмою їх було 70, наразі – 86, 56 та 71.

Одна із педагогинь зазначила, що програму НУШ занадто ускладнили, через що її реалізувати неможливо.

“Її якось, на мій погляд, перевантажили, і закрутили, ускладнили. Так що реалізувати повною мірою навіть при великому бажанні на кожному уроці з цією навчальною програмою неможливо”, – сказала вчителька.

Читайте також:  Держава витратить 1 млрд на ноутбуки для вчителів

Натомість 69% педагогів запевнили, що завдяки реформі НУШ змінилися методи їхньої роботи. Зокрема, деякі з них почали застосовувати способи викладання і в старших класах.

Заступник міністра освіти Андрій Сташків повідомив, що МОН працює над зміною програми середньої школи, аби дати підліткам більшу гнучкість у формуванні розкладу. Зокрема, за його словами, вчителі зможуть обирати інтегровані курси та відводити певну кількість годин на індивідуальні заняття й консультації. Крім того, школам дозволять користуватися скороченими програмами, за якими вчаться учні, що перебувають за кордоном.

78% опитаних педагогів помітили зростання тривоги з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. За словами дослідників, це може також негативно впливати як на взаємодію вчителя та учня, так і на спроможність вчителів підвищувати свою кваліфікацію.

Також освітяни вказували на відсутність психологічної підтримки у закладах освіти, найбільше яких бракує у сільській місцевості та у східних регіонах.

В опитуванні взяли участь 600 вчителів 5 та 6 класів шляхом випадкового відбору з населених пунктів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.