facebook

Такого в школах ще не було: у МОН уже попередили батьків про глобальні зміни

В Україні планують реформувати старшу школу.



Незабаром в Україні чекають важливі зміни учнів 10-12 класів. Заступник голови Міносвіти Андрій Сташків поділився, які зміни заплановано у рамках реформи старшої школи, повідомляє 24 канал.

Проєкт державного стандарту профільної середньої освіти вже пройшов стадію громадського обговорення. Тепер його має затвердити уряд України.

За словами Сташківа, ця реформа є логічним продовженням реформи НУШ. Чиновник поділився, що в рамках реформи старшої школи відомство визначає, якою має бути мережа майбутніх академічних ліцеїв та які мають бути до них вимоги.

Вже 2025 року, як заявив Сташків, планується запуск пілотного проєкту реформи старшої школи. Але міністр освіти та науки України Оксен Лісовий вважає, що одного року пілотного проєкту замало.

За його підрахунками, пів року потрібно лише на підготовку підручників, ще пів року – на конкурс та друк підручників. Автори не зможуть внести до них зміни за результатами пілотування.

Тому пілотний проєкт триватиме не один рік, а два. Сташків вважає, що це буде викликом, оскільки часу лишилося небагато.

Цього року мають сформувати мережу, вибрати школи, які стануть ліцеями, та вибрати моделі профілів для них.

Учні матимуть індивідуальні освітні траєкторії, які можна збудувати по-різному. Тому МОН має намір пілотувати різні моделі.

Чиновник поділився, що траєкторія може формуватися лише за чітким профілем або пропонувати учням на вибір усі предмети та інтегровані курси. Крім того, можна використовувати змішаний варіант, коли є профіль і буде можливість вибору частини предметів та курсів як у межах профілю, так і поза ним.

У рамках пілотного проєкту МОН впроваджуватиме різні моделі, щоб вибрати ту, яка найкраще підходить для нашої системи освіти, учнів та вчителів.

Читайте також:  І це за тиждень до 1 вересня: у МОН розповіли про глобальні зміни у дитсадках

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.