facebook

Чи будуть винятки? Міністр освіти відповів чи прийматимуть до ЗВО вступників без НМТ

Зокрема, на творчі спеціаліьності

Мистецькі ВНЗ домагаються відміни НМТ для своїх вступників

Рада ректорів мистецьких закладів освіти направила до МОН листа, де підписанти просять відмінити застосування результатів мультитесту при вступі до мистецьких закладів вищої освіти. Зауважуючи, що у провідних закладах вищої мистецької освіти Європи єдиною формою вступу є лише творчий конкурс.

Згодом, рада направила до МОН звернення. У ньому йдеться, що міністерство так і не надало офіційної відповіді на лист мистецьких вишів, в чому вбачається «загроза майбутнього вступу абітурієнтів».

Також рада попереджає Міносвіти, що найближчим часом готує акцію протесту за участю студентів, викладачів, батьків та членів профспілок. І зазначає, що планує привести три тисячі протестувальників спочатку під МОН, а потім – на Майдан Незалежності.

Міністр освіти Оксен Лісовий відреагував публічно на лист у своєму Facebook.

Побачив звернення від ректора Національної музичної академії України все ще імені Чайковського.

 

У ньому викладена вимога — скасувати НМТ для вступу до мистецьких ЗВО, інакше анонсують акцію протесту за участі студентів (які вже вступили), профспілок, батьків тощо.

 

Цікаво, що, з одного боку, у зверненні апелюють до воєнного стану, під час якого нібито варто обмежитися лише творчим конкурсом, а з іншого — під час воєнного стану планують проводити акцію протесту.

Далі міністр Лісовий підтвердив, що у частині європейських мистецьких університетів вступ відбувається на підставі портфоліо, творчого конкурсу, подекуди теоретичного іспиту та співбесіди. Правила можуть відрізнятися, але така практика є, – відзначив він.

Що ще є в європейських університетах — це розуміння цінності вищої освіти.

 

Навчання в мистецькому університеті — поміж практики і розкриття таланту, ще й здобуття теоретичних знань.

Читайте також:  Вступна кампанія 2023: оприлюднено правила прийому абітурієнтів

 

Митці, як правило, — це надзвичайно освічені та ерудовані люди.

Повертаючись до української вступної кампанії, Лісовий зауважив, що результати НМТ відіграватимуть меншу роль у формуванні вступного бала, ніж творчий конкурс. Але йдеться про вступ до закладу вищої освіти, тому базові знання з обов’язкових предметів (української мови, історії України, математики і одного предмета на вибір) мають бути у кожного вступника.

Розумію, що студенти-контрактники для університетів — це, серед іншого, також джерело наповнення спецфонду закладу, який використовується для поліпшення матеріально-технічної бази ЗВО, виплати зарплат тощо. І це нормально.

 

Водночас маємо пам’ятати, що ключове завдання університетів — не набрати якомога більше студентів (нагадаю, що кількість вступників зменшується — конкуренція за них зростає), а створити всі необхідні умови для здобуття студентами якісної вищої освіти.

Минулоріч були винятки щодо вступу – низка спеціальностей не потребувала складання НМТ.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.