facebook

Освітянка про математику в школах України: не можна вчити з крейдою і ручкою дітей, які не уявляють свого життя без ґаджетів

Українська кандидатка педагогічних наук та старша екзаменаторка з кодування відкритих відповідей на завдання математичної галузі дослідження PISA Юлія Простакова розповіла, що дітей, які проводять багато часу за екранами ґаджетів, не можна вчити з крейдою та ручкою.



За її словами, таким учням потрібно створювати умови, аби вони щось будували, досліджували, рахували у графічному калькуляторі. Вона запевняє, що нічого поганого не станеться, якщо школярі будуватимуть графіки не на папері, а на екрані.

Про це освітянка розповіла в інтервʼю Новій українській школі. Простакова каже, що нині багато закладів освіти працює дистанційно, тож варто використовувати нові методики, які допомагатимуть школярам включатись у навчання. Педагогиня зауважує, що електронні пристрої часто використовуються як транслятори або фон, проте не як платформа, де можна зробити онлайн-дослід.

“Онлайн-інструменти для тестування чи опитування мають бути звичними на уроках. Це не повинно бути екзотикою або елементом відкритого уроку. Не можна вчити з крейдою і ручкою дітей, які не уявляють свого життя без ґаджетів. Нехай вони щось досліджують, будують, рахують у графічному калькуляторі. Нічого поганого не станеться, якщо учень чи учениця побудує графік не на папері, а на екрані комп’ютера, бо однаково треба знати, яку формулу ввести і як знайти точку перетину”, – ділиться викладачка.

Вона наголошує на важливості пояснювати дітям, як математика може бути повʼязана з життям. Зокрема, розказувати, в яких професіях вона необхідна. Таким чином, школярі розумітимуть, що цей предмет важливий для багатьох речей, а не лише тому, що його треба вивчити, аби скласти іспити.

Простакова радить також розвʼязувати з учнями практикоорієнтовані задачі, які мають зʼявитися в підручниках НУШ. Проте, за її словами, важливо, аби вчителі прагнули вчити по-новому, бо інакше користі від таких книг не буде. Зокрема, вона привела для прикладу результати дослідження PISA-2022, згідно з якими вчителі не хочуть сприймати зміни на краще, а реагують на них як на погіршення умов роботи.

Читайте також:  Жодних дипломів для «галочки»: у 2024 система вищої освіти кардинально зміниться

Педагогиня каже, що коли школярі не розуміють, навіщо їм вчити математику, то в них падає мотивація до навчання, що призводить до виконання завдань абияк.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.