facebook

Освітній хаос: шкільна реформа позбавляє українських дітей можливості навчатися в 10-11 класах

В Україні почався справжній “освітній хаос”, випускники 9 класів в паніці шукають можливість потрапити в 10 клас. Обіцянка міністра освіти Сергія Шкарлета про те, що всі школярі зможуть отримати повну середню освіту, поки не працює.



Згідно з чинним в Україні законодавством, до 2027 року в країні українська школа буде розділена на три рівні: початковий, базовий і профільний. При цьому, профільну освіту (10 – 12 класи) будуть надавати тільки школи, які отримали статус ліцею, коледжу або технікуму. Школи початкового і базового рівня перейменують в гімназії, в них навчатимуться діти з 1 по 9 класи.

При перенесенні в українську реальність задумка з переходу сфери освіти в країні на західну модель почався справжній хаос. Якщо в містах ситуація ще більш-менш зрозуміла, то в селах все дуже сумно. Не всі батьки мають можливість возити своїх чад в сусідні населені пункти, де є ліцеї і коледжі.

У багатьох школах, які отримали статус ліцею, технікуму або коледжу, не додали достатню кількість місць, щоб забезпечити право всіх бажаючих 9-класників на отримання освіти.

Виходить, що у нинішньму освітньому хаосі закон України про обов’язкову повну загальну середню освіту перестає працювати. Влада на місцях хоч і зобов’язана забезпечити місця в старших класах для всіх бажаючих вчитися в 10-12 класах, але на все потрібен час. До того ж, якщо такі місця і з’являються, то дуже багатьом дітям потрібно якось добиратися до таких навчальних закладів.

На Заході школярів возять шкільні автобуси, але в Україні далеко не у всіх селах є такий автобус. Добиратися на маршрутках теж не варіант. По-перше, вони часто ходять дуже нерегулярно, а по-друге, вартість проїзду може перевищувати 25 грн в одну сторону.

Читайте також:  Зеленський анонсував програму осучаснення української освіти

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.