facebook

Чи перейде Україна в 2024 році на літній час: коли переводять годинники

Попри те, що багато країн обговорюють можливість відмовитися від практики переведення годинника, в Україні наразі існує ця практика – українці переведуть стрілки уночі 31 березня.



Про це повідомляє “Апостроф”.

Так, ідею переходу на зимовий та літній час винайшли з метою ефективнішого використання короткого світлового дня у холодний період та зменшення витрат на опалення та освітлення під час робочого дня. Ця практика широко поширена у понад 80 країнах світу, а в Україні почали переводити годинники з 1981 року.

Після здобуття незалежності переведення годинників на зимовий та літній час було закріплено на законодавчому рівні.

“Ввести на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад”, – йдеться у законі, ухваленому в 1996 році.

Тож, наступного разу стрілки годинника українці переводитимуть на одну годину вперед о 3 годині ночі 31 березня.

Варто зазначити, що багато експертів вважають таке рішення сумнівним, оскільки електроенергія економиться всього лише на 1-3%, і майже три роки тому в Україні могли відмовитися від переходу на літній час. Однак через численні доробки законопроєкту, а пізніше широкомасштабного вторгнення Росії, цього не сталося.

Читайте також:  Коли учні підуть на зимові канікули у навчальному році 2023 – 2024

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.