facebook

Українці зможуть безплатно обміняти лампи розжарювання на світлодіодні

Українцям обміняють застарілі і затратні лампи розжарювання на нові світлодіодні лампочки. Це стане можливим завдяки відповідній державній програмі, а також допомозі Євросоюзу.



Незабаром в Україні почне працювати програма безплатного обміну лампочок для населення. Про це повідомила перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Про те, що світлодіодні лампи набагато економніші за лампи розжарювання, які ще донедавна використовувались українцями і в побуті, і в установах, знають уже всі. Але дехто усе ще віддає перевагу лампам розжарювання. І не лише –за звичкою своєї молодості. а й тому, що вони значно дешевші. Отже не кожна сім’я, і особливо не кожний пенсіонер, можуть собі дозволити замінити всі лампочки в оселі.

Але з виникненням жорсткого дефіциту в енергосистемі через ракетні атаки ворога кожен кіловат енергії став на вагу золота. Отже, питання заміни лампочок на економні постало, як ніколи, гостро. І здається, віз нарешті зрушив з місця: українцям допоможуть замінити неекономне домашнє освітлення на економне. Вони зможуть обміняти лампи розжарювання на світлодіодні лампочки абсолютно безплатно.

“Такий простий спосіб, як заміна ламп живлення на енергоощадні ЛЕД-лампи, може допомогти нам споживати на 7-10% менше електроенергії в момент пікового навантаження. Найближчим часом Мінекономіки представить детальну інструкцію, як можна отримати світлодіодні лампи – механізм буде максимально простим”, – зазначила чиновниця.

Загалом планують на заміну 50 мільйонів ламп. Очевидно, значну частину цього обмінного фонду становитимуть лампи, які пообіцяв закупити українцям Євросоюз. Принаймні, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Європа дасть гроші на закупку близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для нашої країни.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, обіцяні лампочки вже незабаром мають піти в Україну. Їх розраховують отримати ще до нового року, і упродовж зими повністю провести заплановану заміну.

Читайте також:  На Прикарпатті на хабарі затримали лейтенанта поліції

“Ці LED-лампи ми розраховуємо розпочати отримувати до кінця цього року й протягом зими провести заміну всієї цієї кількості. Це передбачає заміну як серед населення, це порядком 20-25 млн ламп, які ми обміняємо в населення на лампочки розжарювання для того, щоб зрозуміти, що ми в 7 разів зменшуємо кількість споживання населення й друга частина це соціальна сфера, школи, лікарні, садочки, соціальні будівлі”, – повідомив прем’єр.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.