facebook

60 років далеко не межа: майбутнім пенсіонерам можуть ускладнити вихід на заслужений відпочинок

Поступово в Україні починають зростати вимоги для громадян, котрі збираються вийти на пенсію. Про те, що змінилося для українців в цьому році пишуть в OBOZ. UA



Ще починаючи з 2017 року в Україні діє гнучкий коридор, котрий дозволяє виходити на пенсію в 60 та 65 років, залежно від обставин та страхового стажу. План підвищення вимог був розроблений ще до пандемії. Але, за словами експертів, він не враховує нинішню ситуацію на ринку праці.

Інколи навіть українці, які мають відповідний стаж довести це у Пенсійному Фонді просто не можуть через ліквідацію чи знищення підприємств. Здебільшого, це стосується випадків, коли громадяни працювали у 2000 роках. Доступу до таких архівів часто просто немає.

У цьому році для виходу на пенсію варто пропрацювати 31 рік. Поступово вимоги будуть підвищуватись і лише ті громадяни, котрі мають 35 років стажу зможуть вчасно вийти на заслужений відпочинок і отримувати виплати.

Однак разом з розрахунками ніхто не врахував, що частина українців втратила роботу під час пандемії та повномасштабного вторгнення. Тому багатьом доведеться працювати навіть до 65 років, щоб отримати достатню кількість стажу.

В Європейському союзі готуються до підняття пенсійного віку. І це не 65 років, а 67. При тому, що жодна країна не відправляє своїх громадян на пенсію в 60 років. Тож нашій країні для вступу в ЄС доведеться дотримуватись європейських рекомендацій. Наразі в Україні найнижчий пенсійний вік. Але навіть якщо фактично пенсійний вік не збільшать, то працювати доведеться довше, адже виконати умови для виходу на пенсію просто неможливо у більшості випадків.

Читайте також:  В Україні різко подорожчає один із головних продуктів

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.