facebook

В Україні хочуть залишити максимум 100 вишів: в яких регіонах буде найбільше об’єднань і коли

В Україні хочуть залишити максимум 100 університетів зі 164-х. Про це стало відомо під час засідання “Союзу ректорів вищих навчальних закладів”. У 2024 році планується обʼєднати ЗВО у Дніпрі, Миколаєві, Одесі, Харкові, Кривому Розі, Львові, Житомирі, Луцьку, Кам’янці-Подільському, Рівному та Умані.

Про це повідомив ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський у Facebook. В дописі зазначено, що реорганізація стосуватиметься тих закладів вищої освіти, в яких менше ніж 5 тисяч студентів. У такий спосіб планується створювати конкуренцію між викладачами. У випадку, якщо ЗВО переміщають з тимчасово окупованих територій і він не набирає достатню кількість слухачів лекцій, його приєднуватимуть до вишу в місті знаходження. За таких умов буде утворений автономний підрозділ з підготовки кадрів для повернення після деокупації.

Під час цього процесу заклади освіти зможуть отримати від одного до півтора мільйона доларів на забезпечення матеріально-технічної бази.

Первинне укрупнення відбуватиметься за принципом:

посилення “класичних” закладів освіти соціально-гуманітарними, педагогічними, природничими;
посилення “політехнічних” ЗВО технічними, будівельними;
посилення “технологічних” аграрними, харчовими, ветеринарними.



Під час другого етапу планується сформувати укрупнені Інноваційні центри з інвестиціями до 5 млн доларів. Однією з вимог для отримання фінансування є необхідність мати в складі медичний інститут або колишній медичний виш.

Читайте також:  Вчителі не зобов’язані проводити виховні години, – профспілка освітян

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.