facebook

Березнева індексація пенсій: кому не збільшать виплати

У березні 2024 року запланована масштабна індексація пенсій для українських громадян. Однак, деяких пенсіонерів вона не торкнеться.



Про це повідомляє “Апостроф”.

Як зазначають у Міністерстві соціальної політики, за прогнозами – пенсії проіндексують на 13%. Проте більш точний відсоток березневої індексації оприлюднять наприкінці лютого цього року. Саме тоді надійдуть показники розміру середньої заробітної плати за 2023 рік, на основі якої розрахують відсоток підвищення.

Проте індексації не пошириться на кілька категорій громадян. А саме:

осіб, які вийшли на пенсію менш як три роки тому;
громадян, які отримують надвисокі пенсії;
осіб, які отримують розрахункову пенсію, що нижча за мінімальну.
Як правило, в останньому випадку держава доплачувала громадянам, чиї виплати менші за мінімальні. Відповідно до українського законодавства, громадяни не можуть отримувати пенсію, нижчу за мінімальне значення. Через це пенсіонерам призначають доплати для того, щоб підняти розмір пенсії до її мінімального офіційного значення.

Тобто такі виплати проіндексують, але індексація лише стане заміною звичної доплати до мінімальної пенсії, яку платить держава.

Варто зауважити, що з 1 січня 2024 року мінімальні та максимальні пенсії українців зросли, після того, як рік були заморожені. Вони підвищились, адже збільшили прожитковий мінімум для осіб, котрі втратили працездатність. Відтак, пенсіонери тепер отримують такі розміри:

мінімальна пенсія – 2 361 гривня, замість 2 093 гривень, що дорівнює одному прожитковому мінімуму.
максимальна – 23,61 тис. гривень, замість 20,93 тис. гривень, що складається з десяти прожиткових мінімумів.

Читайте також:  Виплати переселенцям під час війни: що зміниться з 1 серпня

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.