facebook

Дітей у школі будуть обшукувати металошукачем: в українських закладах освіти посилюють безпеку

У школах скоро зʼявляться металошукачі, відеокамери та інші заходи безпеки — таке розпорядження вийшло у Міністерстві внутрішніх справ. А як справи з безпекою у Європі?
В українських закладах освіти посилюватимуть безпеку, щоб створити кращі умови для безпечного навчання. Таке рішення МВС анонсував Ігор Клименко та заявив про введення комплексу заходів для формування безпечного освітнього середовища.


Як будуть підвищувати безпеку в школах?
Заходи безпеки підвищать до революційного рівня. Головні зміни:

У кожній школі буде працювати поліціянт. При цьому, фахівців відбиратимуть за конкурсом та результатами перевірки й медогляду.

Також фахівець пройде спеціальне навчання, щоб убезпечити дітей від терористичної, вибухової або ракетної загрози.

Пропускний режим у навчальних закладах посилять за допомогою металошукачів та спеціальних рамок.

Окрім того, у закладах освіти обладнають тривожні кнопки та екстрений звʼязок зі службами порятунку.

Вже скоро стартуємо із набором та відбором кандидатів. А поки що 70% закладів освіти обладнані тривожними кнопками та перебувають під захистом поліції охорони, – додав очільник МВС.

У серпні 2023 року Клименко вже говорив про посилення безпеки та декілька проєктів МВС. Зокрема, йдеться про такі кроки:

підготовку спеціалістів з безпеки;

розширення мережі класів безпеки, яких в Україні вже створено майже 1500;

впровадження паспорта безпеки кожного навчального закладу;

посилення безпекових заходів у закладах освіти (охорона, сигналізація, відеоспостереження тощо).

 

Як трансформувалося поняття безпеки в Україні
Від початку Незалежності, у 1990-ті роки, безпека в школі була представлена у вигляді консьєржки або охоронця (зазвичай вже передпенсійного віку), адже тоді освітянам довелося долати безліч викликів, не тільки безпекових.
У 2000-х багато шкіл перейшли на спеціальні учнівські квитки та перепустки, були поставлені спеціальні турнікети. На посилення заходів безпеки у школах по усьому світу вплинув Колумбайн (20 квітня 1999 року), коли двоє учнів вбили 13 дітей та одного вчителя, а ще 24 людини отримали поранення.

Читайте також:  Без роботи та зарплати: у МОЗ пояснили, що буде з вчителями, які відмовляться вакцинуватися

З часом до поняття безпеки також долучилися питання психологічного, емоційного та ментального здоровʼя дитини, а також булінг серед підлітків або вчителів. У серпні та вересні 2021 року було проведено опитування, яке показало, що 23% дітей та підлітків стикалися з сексуальним насильством та розбещенням.

Окрім того, за даними статистики, відповідальними за безпеку дітей є педагоги (52%), батьки – 92% та шкільні психологи – 34%. Тобто, можна зробити висновок, що саме від школи очікують створення безпечного середовища освіти.

Проте, після повномасштабного вторгнення освіта знову зіштовхнулася з викликами, деякі з них є нагадуванням з 90–х:

Тривоги. Ситуацію з повітряними тривогами ускладнює також ситуація з укриттями, якими все ще обладнані не усі школи в Україні. Для цього потрібно 153 млрд гривень, але взяти їх з бюджету не вийде: там на це виділили лише 2,5 млрд.

ПТСР. Посттравматичний розлад ускладнює психологічну картину колективу. За даними МОЗ, майже 30% українців мають стресовий розлад, але багато хто не відвідує психологічну терапію. Однак ПТСР робить психіку більш збудливою, через що будь-яка незначна ситуація може стати конфліктом, бійкою чи булінгом.

Нестача коштів. В освіті катастрофічний дефіцит грошей, але бюджет скоротили ще на 20%. Це може позначитись не лише на педагогічних кадрах, а так само й на адміністративних, адже освітні заклади можуть зіштовхнутися з дефіцитом зарплатного фонду.

А яка ситуація з безпекою в школах за кордоном?
Франція. Як відомо, у країні постійно загострюється ситуація через міжрасову ворожнечу. Це призводить й до конфліктів у школах. З 2011 року в освітніх закладах Франції стоять металеві рамки, працюють відеокамери (окрім вбиралень та переодягалень), а з 2015 паркування на території шкіл дозволено лише обмеженій кількості осіб, а замість виходу на вулицю, для учнів організовані спеціальні рекреаційні зони. Також є окремі місця для куріння, де відвідування за лімітом до 5 осіб. Таким чином влада намагається уникнути масових скупчень.

Читайте також:  На Вінничині потонули два семирічних хлопчика

Німеччина. Тут батьки навіть бояться відпускати дітей одних до школи, проте у 70% випадках це через рух на дорогах. Рішення: «батьківське таксі», коли батьки кооперуються та розвозять декілька дітей з однієї вулиці чи району до початкової школи. На вході тут також працюють рамки та відеокамери, вхід у переважну більшість закладів за перепустками: дані дитини вбиті в електронну систему. У школах є тривожна кнопка та сигналізація.

Польща. Тут за безпекою дітей також пильнують дуже сильно, вранці з 8:00 до 8:30 на переходах чергують поліціянти, забезпечуючи вільний прохід дітям до школи. Дані кожного учня внесені у спеціальну електронну систему, а вхід відбувається або за перепустками, або під наглядом охоронців. У 2-му класі діти проходять теорію надання першої медичної допомоги, а в 3-му – відпрацьовують практичні навички на манекенах. Під час масових заходів, кожна дитина вдягає спеціальний паперовий браслет з імʼям, номером класу та телефоном батьків.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.