facebook

Доплата директору школи за науковий ступінь

Автор: Yaryna Turkalo



Управління освіти своїм наказом встановило директору школи доплату за науковий ступінь (за посадою директора). В цьому навчальному році директор буде вести в своєму закладі викладацьку роботу. Хто повинен дати наказ на доплату за науковий ступінь на її викладацькі години? Управління наполягає, що директор повинен видати наказ сам на себе, мотивучи тим, що вони мають право видавати тільки ті накази, які стосуються посади директора.

Згідно з п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу МОН від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ», доплата за науковий ступінь кандидата наук, якщо діяльність працівника за профілем (посадою) збігається з наявним науковим ступенем, встановлюється у граничному розмірі 15% посадового окладу (ставки заробітної плати).

П.п. 5 п. 4 вищезазначеного наказу № 557 визначено, що установлення доплат керівникам закладів освіти здійснюються за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці. Подібну норму передбачено і у п. 4 постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

Відповідно до п.26 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, директорам за наявність у них вченого ступеня підвищується посадовий оклад по основній посаді і ставка, що виплачується за педагогічну роботу.

Крім того нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», встановлення керівником закладу освіти будь-яких надбавок чи доплат самому собі може призвести до конфлікту інтересів.

Читайте також:  Пенсіонери в України можуть отримати 7000 грн додатково до основної виплати

Отже, на нашу думку, зазначену доплату за науковий ступінь директору можна встановити до посадового окладу (ставки заробітної плати). При цьому ухвалення остаточного рішення про відповідність наукового ступеня профілю діяльності керівника на займаній посаді та встановлення конкретного розміру доплати за науковий ступінь перебуває у компетенції керівника управління освіти.

Джерело: U-LEAD консультує

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.