facebook

На українців чекає масштабний перерахунок пенсій: хто вже отримав збільшення у 2024-му

Коли і як підвищать решту виплат



Деяким пенсіонерам в Україні вже перерахували розмір виплат з 1 січня 2024 року, хоча більшість отримає підвищення вже після 1 березня під час масової індексації. З початку року пенсії зросли, в першу чергу, в отримувачів мінімальних виплат – на 160 грн. Також проведе перерахунок низки доплат.

— З 1 січня 2024 року проведено перерахунок пенсій особам, які досягли 65-річного віку та мають необхідний страховий стаж (30 років – для жінок, 35 років – для чоловіків).

 

Мінімальний розмір пенсії для таких пенсіонерів становить не менше 40% мінімальної заробітної плати – 2840 гривень (7100 гривень х 40%), що більше на 160 гривень порівняно з 2023 роком (2680 гривень), – пояснили в ПФУ.

Щодо інших пенсійних показників, то з 1 січня змінилися:
Розмір щомісячної виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.
Пенсії почесним донорам
Також фахівці наголосили, що всі зазначені перерахунки проведені в автоматичному режимі. Це означає, що пенсіонерам не потрібно звертатися до сервісних центрів та затверджувати підвищення виплат.

Індексація пенсій-2024: коли і як підвищать решту виплат
Загальну щорічну індексацію пенсій буде проведено з 1 березня 2024 року. Підвищення в середньому становитиме 13% (поки що це попередні розрахунки).

Слід враховувати, що фактичний розмір збільшення до пенсії буде у всіх різний.

 

Показник 13% – це лише середнє значення.

 

Конкретний процент підвищення розраховується як сума від половини інфляції за попередній рік та половини від середнього річного зростання зарплат за останні 36 місяців.

У ПФУ також зазначили, що перерахунок раніше призначених пенсій, виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (2361 грн), також буде здійснено з 1 березня 2024 року. А у разі первинного призначення пенсії з 1 січня 2024 року до 1 березня 2024 року при її розрахунку застосовується розмір ПМ станом на 1 січня 2024 року (2361 грн).

Читайте також:  Українці масово відкривають бізнеси у Польщі

Крім того, нова індексація відбудеться з використанням механізму «пенсійних балів». Кількість таких балів прямо впливатиме на суму підвищення. Розраховуватимуть бали, виходячи з фактичної суми зарплати, яку отримував пенсіонер, а з її відповідності середньому окладу по Україні.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.