facebook

Блокування рахунків “ухилянтів”: що вписали в новий закон — роз’яснення нардепа

Чи можуть ТЦК заблокувати рахунки військовозобов’язаним за нез’явлення.



З перших днів повномасштабного російського військового вторгнення в Україну продовжується загальна мобілізація. Але не всі чоловіки стали на військовий облік. Нардеп Михайло Цимбалюк заявив, чи можуть ТЦК за неявку заблокувати банківський рахунок, пише “Еспресо”.

В Україні запрацює реєстр усіх військовозобов’язаних, куди вноситиметься вся інформація про громадянина. В українців багато питань у зв’язку з його запуском.

Цимбалюк вирішив в ефірі телеканалу пояснити щодо єдиного електронного кабінету військовозобов’язаних. Верховна Рада вже ухвалила законопроєкт про електронний реєстр, тож він уже скоро запрацює.

Але в законопроєкті про його запуск немає норми про блокування рахунків та заборону на користування майном у разі неявки до ТЦК.

Також депутат заявив, що до цього реєстру вноситиметься вся інформація про громадянина. Тобто після ухвалення президентом цього законопроєкту ТЦК матиме право, зокрема, Міноборони, як власник цього реєстру, відправляти до електронного кабінету повідомлення про необхідність з’явитися до ТЦК.

У цьому реєстрі зберігатиметься персональна інформація про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Міноборони України очікує, що за її допомогою можна буде діяти більш мобільно та ефективно як на полі бою, так і в тилу.

Можна буде швидко зібрати та обробити інформацію про військових, а також послуги та процеси для військовослужбовців будуть переведені у зручний цифровий формат.

До речі, заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова також заявляла, що на цей час не існує законного способу обмежувати фінансові операції ухилянтів.

Будь-яка інформація, яка є в банках і стосується кожної конкретної особи, може розкриватися лише у певних випадках і лише за рішенням суду.

Читайте також:  16-річним підліткам приготуватися: ТЦК починає розсилати повістки

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.