facebook

Батьки, сядьте: чи можуть вигнати дитину зі школи за погану поведінку та оцінки

Омбудсмен роз’яснив, чи можуть вигнати зі школи дитину за погані оцінки чи поведінку.



Всі діти різні й комусь у школі даються складніше точні науки, тоді як інші буквально схоплюють на льоту матеріал. Також нерідко в класі є ті, хто має проблеми з поведінкою під час уроків. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов відповів, чи можуть за це виключити дитину зі школи, пише На пенсії.

На запитання журналіста, чи законне таке рішення з боку керівництва школи, омбудсмен зазначив, що у них на це немає права.

Але в українському законодавстві передбачено, що тільки в одному випадку зі школи учня можуть виключити — коли за підсумками навчання у 9-му класі профільного навчального закладу дитина з профільних дисциплін отримала оцінки 3 бали та нижче за 12-бальною шкалою.

Наприклад, дитина навчається у фізико-математичному ліцеї й отримала 3 або менше бали з фізики або математики. Тоді її можуть не зарахувати до 10-го класу.

Що ж до поганої поведінки, то Горбачов закликав батьків у такому разі усвідомити, що дитина може заважати такими діями іншим учням здобути якісну освіту.

Він радить постаратися налагодити контакт з дитиною та вчителями. Горбачов радить залучити до розв’язання проблеми шкільного психолога і дати йому дозвіл для роботи з дитиною, щоб зрозуміти причини такої поведінки.

За допомогою проведення психологічної діагностики класу та дитини, психолог, при необхідності, проведе необхідну роботу в класі та корекційну роботу з дитиною, щоб покращити ситуацію.

Можливо, за порадою психолога батькам з такою дитиною потрібно буде звернутися до інших фахівців. Батьки також можуть звернутися до психолога за межами школи.

Освітній омбудсмен зазначив, що нерідко захищаючи дитину батьки забувають про права інших учнів.

Читайте також:  Уряд планує підняти зарплати до рівня Польщі в 2030 році

Горбачов нагадав, що крім прав є ще й обов’язки та що батьки несуть відповідальність за дії неповнолітніх дітей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.