facebook

Наймані працівники зможуть відпочивати довше, а освітяни навпаки менше: проєкт нового Трудового кодексу

Він має замінити документ, яким в Україні користувалися понад пів століття



Міністерство економіки України підготувало проєкт нового Трудового кодексу. Він має замінити Кодекс законів про працю (КзПП) від 1971 року. Зараз проєкт документа, порівняльну таблицю та пояснювальну записку до нього оприлюднила Федерації профспілок України.

Новий Трудовий кодекс має суттєво осучаснили партнерські стосунки між роботодавцями та найманими працівниками та врегулювати усі застарілі норми, які втратили актуальність у сучасному часі.

Реформування та лібералізація законодавства про працю має на меті забезпечити рівність сторін трудового договору, підвищити конкурентоспроможність бізнесу та дозволити йому вийти на нові ринки, – йдеться в документі.

Крім того, новий Трудовий кодекс уже враховує усі чинні директиви трудового законодавства Євросоюзу.

Серед нововведень, які сподобаються найманим працівникам – зміна тривалості відпустки. Щорічна основна оплачувана відпустка тепер надаватиметься працівникам не менш як 28 календарних днів за кожен відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

 

Зараз чинне законодавство передбачає 24 дні відпочинку.

У перший рік роботи у даного роботодавця працівник набуває право на повну тривалість щорічної оплачуваної відпустки на умовах та в порядку, визначеному трудовим договором, але у будь-якому випадку не пізніше закінчення шести місяців безперервної роботи.

Змінюється тривалість відпусток для педагогічних працівників (вихователів садочків, вчителів та працівників позашкільних закладів освіти). З документа прибрали кількісне визначення днів відпочинку. Тепер у більшості статей які реагують відпустки зазначається «мають право на щорічну основну оплачувану відпустку більшої тривалості у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України».

Тобто їх відпустка може буде тривалішою за 28 днів, але не обов’язково понад 56 днів, як є зараз.

Читайте також:  Загальна мобілізація: до чого готуватися безробітним та офіційно не оформленим

Після завершення обговорення до документа можуть внести правки, а тільки після цього винесуть на голосування.

Варто зауважити, що це не єдиний документ який в Україні оновлюють під час повномасштабного вторгнення стосовно умов праці. Весною 2022 року депутати ВР оновили трудове законодавство, оскільки під час воєнного стану запроваджуються обмеження прав і свобод людини та громадянина, передбачених Конституцією. Законом скасовано усі святкові дні, передбачені Кодексом законів про працю.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.