facebook

Яка зарплата асистента вчителя в інклюзивному класі

Інклюзивне навчання – досить непростий процес, що вимагає особливих умінь і навичок, а головне постійного проведення часу з дітьми з особливими потребами.



Адже діти, які надійшли до школи, потребують постійного догляду, нагляду та допомоги у вирішенні побутових питань, і, звичайно ж, участі навчального процесу.

Зарплата у асистента вчителя 2023
На сьогоднішній день практикується введення в навчальний процес асистентів вчителів як помічників, а також зняття навантаження з викладача під час організації навчального процесу. Адже на самого вчителя лягатиме чимала відповідальність і навантаження – викладати уроки, складати плани, займатися з дітьми та ще допомагати їм. Найактуальнішим питанням, яке постає на сьогоднішній день, це яка має бути оплата праці асистента вчителя, за їхню клопітку працю?

Запитань, звичайно, залишається більше, ніж відповідей, оскільки зарплата помічника вчителя в інклюзивному класі у 2023 році залишається такою самою, як і у 2022 році. Саме ця сфера освіти з її працівниками не підпадає під збільшення. На жаль, в Україні недостатньо розвинена система інклюзивної освіти для того, щоб університети готували фахівців до роботи з дітьми. Як правило, у звичайному класі серед дітей навчається 2-3 особи з особливими потребами. Тому асистенти йдуть на допомогу вчителям, але вони повинні вміти робити:

Працювати у команді, а не конкурувати з викладачем;
Застосовувати всі професійні навички у роботі з особливими дітьми;
Створювати індивідуальні програми для дітей;
Контактувати з усіма учнями класу та адаптувати дітей один до одного;
Організовувати робоче місце особливій дитині.

У середньому фахівці таких класів отримують мінімальну зарплату – 6700 грн., але підвищення зарплати асистента вчителя в інклюзивному класі стартувало з 2023 року, і щомісячна виплата становитиме 8600 грн., звичайно кардинальної зміни в оплаті праці не буде. Помічник вчителя може лише розраховувати на премію, у розмірі від 10 до 20% від зарплати.

Читайте також:  Шмигаль анонсував підвищення зарплат вчителям у 2021 році: як вона зросте

Заробітна плата помічників вчителя залежить від територіального розташування. У великих містах: Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Івано-Франківськ оплата праці трохи вища, і може з урахуванням премії сягати 10 100 грн. на місяць, а у менших містах відповідно буде нижчим.

Індексації зарплати асистента вчителя в інклюзивному класі у великій кількості не варто очікувати, розрахована сума індексації буде залежно від зростання інфляції, або збільшення прожиткового мінімуму. Але фактично асистенти отримуватимуть таку саму суму, як і в 2022 році, за винятком тих, хто має в класі більшу кількість дітей з особливими потребами. Тоді доплата здійснюватиметься за навантаження у розмірі 20% від окладу і розраховується не на весь робочий місяць, а лише за відпрацьовану кількість годин в інклюзивному класі. Але на сьогодні таких класів дуже мало, і індексуватися може лише зарплата вчителя, а не асистента. Тому розраховувати на будь-які доплати від держави не варто.

Тільки проблема полягає в тому, що відповідальності досить багато:

Помічник контролює розвиток соціальної активності дитини;
Знаходить індивідуальний підхід і надає сили та впевненості учневі;
Допомагає соціально адаптуватися у класі;
Асистент спілкується з батьками особливої ​​дитини та дає консультації щодо домашньої роботи з уроками;
Постійно інформує про всі досягнення дитини та набуття нових навичок.

Також, в інклюзивному класі, асистент несе повну відповідальність за дисципліну у класі дитини, та її порушення, вчинення непоправних вчинків та неправомірних дій, завдання шкоди та шкоди майну школи.

Щодо скорочення асистентів вчителя в інклюзивному класі, то фахівці замислюються про проведення таких заходів. Скорочення штату викладацького може зберегти бюджет держави, оскільки виплата зарплат походить із бюджетних коштів, які розподіляються на обласні бюджети. Але не настільки все плачевно, під скорочення можуть потрапити лише помічники з невеликих міст, де в класах невелика кількість дітей, і вчитель самостійно може проводити уроки та контролювати процес навчання особливих дітей. Тому залишаться інклюзивні класи з помічниками лише в містах, і школах, де зосереджено велику кількість учнів (від 28-30 осіб), і необхідний контроль.

Читайте також:  Г. Сищук: починати реформи варто не з підручників

Можливо, до середини 2023 року зарплату помічника буде переглянуто, але з огляду на обставини та ситуацію в країні, коли освітній процес відбувається в онлайні, і більшість учнів перебувають на домашньому навчанні з батьками, розраховувати на підвищення не варто зовсім.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.