facebook

Батьки у непритомному стані: зникне 70 інститутів та університетів, що буде зі студентами

У МОН виступають за суттєве скорочення вишів країною.



Немало українців після закінчення школи йдуть навчатися у виші, щоб отримати диплом про вищу освіту та знайти гідну роботу. Але незабаром це може бути важко. Заступник міністра освіти з питань вищої освіти Михайло Вінницький в інтерв’ю NV заявив про намір скоротити в Україні кількість вишів.

За його словами, зараз в Україні 170 державних вишів. Цю кількість хочуть скоротити до 100. Тобто студенти 70 ВНЗ можуть втратити можливість далі навчатися та здобути освіту.

Напевно, у батьків, які найчастіше допомагають з оплатою освіти дітям, від такої перспективи станеться непритомність.

При цьому Вінницький зазначає, що в країні високий відсоток людей, які бажають здобути вищу освіту. Але було мало зроблено для реформи професійно-технічної та професійної освіти.

Тому, одним із пріоритетів Міносвіти стане посилення цієї ланки. За приклад чиновник наводить такі країни Європи, як Німеччина та Австрія, де професійна та професійно-технічна освіта надзвичайно добре розвинена.

А ось у Франції, чи Італії, чи Великобританії, значно менш розвинений цей сектор, наша модель ближча до цих країн.

Вінницький також поділився, як же відбуватиметься скорочення кількості ВНЗ. Це планується зробити внаслідок закриття так званих філій університетів.

Чиновник підкреслив, що університет — це обов’язково спільнота, яка має свій кампус, інакше якісно навчати не виходить.

До цього Вінницький заявляв, що ще 15 років тому на один заклад вищої освіти припадало 6500 студентів, тоді як 2023 року вже 3500 студентів. Тобто демографічні тенденції теж впливають на кількість студентів.

Читайте також:  В Україні безробітних залучатимуть до "Армії відновлення": Скільки платитимуть та якою буде робота

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.