facebook

Пенсія в 2024 році: хто може розраховувати на підвищення

У 2024 році українці можуть очікувати змін у розмірах мінімальної та максимальної пенсії, оскільки в країні розглядається питання щодо запуску пенсійної реформи. Процес включає підготовку законопроєкту, який передбачає розрахунок пенсій за новою формулою.



Метою реформи є підвищення рівня пенсій до 30-50% середньої зарплати та створення більш адекватної системи, яка порівняє розміри старих та нових пенсій. Ці зміни спрямовані на покращення соціального захисту громадян та забезпечення достойних умов для осіб, які виходять на пенсію, пишуть Версії з посиланням на Подробиці.

Слід відзначити, що конкретні деталі нової системи та розміри пенсій будуть визначені під час прийняття відповідних законодавчих актів та оприлюднені на відповідних етапах реформи.

Якою буде пенсія в Україні в 2024 році:
мінімальну пенсію планують підвищити разом зі зростанням прожиткового мінімуму – з 1 січня 2024 року вона становитиме 2361 грн;
на максимальну пенсію також чекає підвищення – оскільки ці виплати виплачують у десятикратному розмірі, то вона буде на рівні 23 610 грн;
середня пенсія в Україні 2024 року становитиме до 6 тис. грн, зараз вона становить 5 311 грн.
У 2024 році в Україні перерахунок пенсій відбудеться у три етапи: у січні, березні та липні:
у січні 2024 виплати підвищать тим, хто отримує мінімальну і максимальну пенсію;
у січні та липні 2024 року – перерахують пенсію тим, хто отримує мінімальну пенсію в 65 років із повним страховим стажем, тобто, це чоловіки, які мають 35 років стажу, і жінки зі стажем 30 років;
у березні 2024 року – пенсії підвищать усім, чиї пенсії мають індексувати за планом, з 1 березня планується провести нову індексацію.
Нова формула індексації пенсій лежить в основі пенсійної реформи. Зараз індексацію проводять, множачи розмір пенсії на якийсь коефіцієнт – різницю між індексом споживчих цін за попередній рік та індексом споживчих цін за рік, що передує попередньому.

Читайте також:  Підстав підвищувати тарифи нема і не буде, – уряд про суми у платіжках

Нова формула індексації враховуватиме не тільки рівень інфляції, а й розмір заробітної плати, з якої здійснювалися страхові внески. Таким чином, чим більший стаж і вища заробітна плата, тим більшою буде пенсія.

Наразі цей законопроєкт перебуває на розгляді в Кабінеті міністрів, очікується, що його буде ухвалено до кінця цього року. Якщо це станеться, то розмір пенсій у середньому збільшиться на 15-20%.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.