facebook

Стало відомо про посилення мобілізації у двох областях України

У двох областях України оголосили про посилення мобілізації. Не очікуючи, доки депутати ухвалять відповідні закони, місцеві військові адміністрації дали більше волі представникам ТЦК. Вони тепер матимуть право працювати без супроводу поліції, зупиняти кого завгодно та в усіх перевіряти документи.



Стало відомо про посилення мобілізації у двох областях України – today.ua
Що відбувається зараз із мобілізацією в Україні
В Україні Верховна Рада учергове продовжила строк загальної мобілізації. Цього разу – до 14 лютого. Мобілізації підлягають громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Щоправда, громадян призовного віку, які ще не служили у війську, мобілізувати не мають права. Саме тому депутати хочуть знизити призовний вік із 27 хоча би до 25 років.

Депутати також мають вирішити питання щодо скасуванні відстрочки від мобілізації для частини студентів.

Крім того, чекає на вирішення питання щодо демобілізації військовослужбовців, які вже понад півтора роки служать на передовій. Його також мають законодавчо вирішити.

Загалом, як каже лідер “слуги народу” Давид Арахамія, зараз у Верховній Раді накопичилось більше десятка законопроектів, що стосуються мобілізації та демобілізації. Але всі вони ще сирі і вимагають доопрацювання.

Стало відомо про посилення мобілізації у двох областях України

Дві області дали більше прав своїм ТЦК
Саме тому в деяких регіонах не стали чекати, поки Верховна Рада допрацює та ухвалить усі закони, а почали давати більше повноважень працівникам ТЦК на свій страх і ризик. Наразі такі розширені права своїм військкоматам дали дві області – Закарпатська та Львівська.

Зокрема, в Закарпатській області представникам ТЦК дозолили зупиняти чоловіків на вулиці та вимагати у них документи для перевірки. Спільну відповідальність за таке рішення взяли на себе начальник обласної військової адміністрації Віктор Микита та начальник ТЦК полковник Андрій Савчук.

Читайте також:  Мобілізація в Україні триває: на яких військових є великий запит, кого можуть призвати в липні

Крім Закарпатської, аналогічні рішення ухвалили і у Львівській області. Там обласна військова адміністрація також, незважаючи на застереження Мінюсту, дозволила співробітникам ТЦК зупиняти чоловіків на вулицях та перевіряти їхні документи.

В Україні зараз чинні три види повісток
Зокрема, військовозобов’язані чоловіки можуть отримати такі повістки:

для уточнення облікових даних;
для проходження військово-лікарської комісії;
власне, повістку про мобілізацію.
Четвертий вид повісток – про призов на строкову службу, зараз не видається, адже на період війни строкову службу в Україні скасовано.

Право на вручення повісток мають не лише члени ТЦК, але й представники влади, а також керівні кадри підприємств, організацій та установ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.