facebook

Усім “ухилянтам” дають 5 днів: далі буде жорстке покарання

Міноборони України внесло до Ради доопрацьований законопроєкт про мобілізацію
Після того, як народні депутати повернули на доопрацювання законопроєкт про мобілізацію, Міноборони України врахувавши всі зауваження, знову подало до парламенту на голосування документ. З посиланням на джерела Censor.net виклав документ.



За інформацією видання, вже у четвер, 25 січня, за нього голосуватимуть на засіданні у Верховній Раді. З позитивних змін наведено такі пункти:

Військовий облік для всіх – справедливість;
Електронний кабінет та ЦНАП замість ТЦК для оновлення даних – зручність;
Будуть зняті з відстрочки співробітники підприємств, установ та організацій Міноборони України – починаємо з себе;
Державні службовці бронюватимуться за тими самими правилами, як і всі категорії “Б” і “В” до 50% від військовозобов’язаних у певному органі;
Можна переїжджати без дозволу ТЦК Україною, але на новому місці слід стати на облік за новою адресою;
Звільнення полонених та строковиків;
Якщо військовий прослужив 36 місяців, надається відстрочка на 2 місяці;
Звільнився з термінової служби – відстрочка на 6 місяців;
Добровольці з мобілізації отримають відстрочку на 2 місяці для розв’язання особистих питань та підготовки до мобілізації;
Короткострокові контракти військову службу особам 18-25 років терміном 1 рік;
Щорічна основна відпустка на час дії воєнного стану протягом календарного року може надаватися частинами строком не менше ніж 15 календарних днів.
Також усім призовникам, військовозобов’язаним та резервістам через 60 днів після ухвалення закону потрібно пройти звірку облікових даних у ТЦК та СП.

Ще обов’язково потрібно пройти медичний огляд для визначення придатності до військової служби. При собі треба завжди військовозобов’язаним, резервістам та призовникам носити військово-обліковий документ.

Ці документи зможуть перевіряти як представники ТЦК, так і співробітники поліції та прикордонної служби. Дозволяється фото та відеофіксація процесу перевірки документів.

Читайте також:  "Прошу тебе, швuдше вбивай усіх українців": у Росії школярка закликала брата-окупанта "закінчити війну"

На повістці буде унікальний ідентифікатор. Передбачено, що поважною причиною неявки по повістці буде, наприклад, ракетна небезпека, загроза обстрілу.

Усі особи, які мають групу інвалідності, отримають відстрочку від мобілізації. Також її отримають чоловіки, які доглядають лише своїх батьків.

Звільнені з полону зможуть звільнитися з військової служби. Те саме стосується іноземних громадян та осіб без громадянства.

Якщо людина по повістці не з’явилася протягом 5 днів відправляється повідомлення з вимогою з’явитися до ТЦК. Якщо цього не зробити, через 10 днів справа вирушає до суду щодо ухилення від мобілізації.

Суд може тимчасово запровадити обмеження людині не лише на виїзд за кордон, а й користуватися авто чи заарештувати гроші на рахунку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.