facebook

Вчителі скептично ставляться до рівня володіння українською мовою своїх учнів

Значна частина українських учителів скептично ставиться до рівня володіння українською мовою своїх учнів.



Про це йдеться в результатах моніторингового дослідження щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі, що оприлюднений Державною службою якості освіти.

У контексті дослідження передбачалась можливість для респондентів оцінити рівень володіння українською мовою всіх учасників освітнього процесу.

Так, 92% старшокласників і 88% їхніх батьків високо оцінили рівень володіння українською мовою вчителів.

Окрім того, 95% педагогів також дали позитивну оцінку своєму володінню українською мовою, а 91% оцінили високим рівнем володіння українською мовою своїх колег.

Водночас попри високу оцінку свого рівня володіння українською мовою, яку дали собі батьки старшокласників (73%), вчителі іншої думки: тільки 48% із них зазначили, що батьки учнів вільно володіють державною мовою, а 46% вважають, що вони мають середній рівень.

До того ж, педагоги скептично ставляться до рівня володіння українською мовою своїх учнів. Відтак 52% оцінили знання дітей рівнем вільного володіння, а 45% – середнім рівнем.

Важливо зазначити, що рівень володіння українською мовою серед усіх учасників освітнього процесу залишився майже незмінним порівняно зпопереднім навчальним роком.

Проте вчителі виявили трохи більшу обережність щодо оцінки рівня володіння українською мовою своїх учнів. На думку вчителів, 9% учнів зазнали певного зниження рівня володіння українською мовою, перейшовши з вільного на середній рівень.

У Державній службі якості освіти зазначають, що ці дані вказують на потребу удосконалення та підвищення рівня знань з української мови у школярів.

За даними дослідження, 60% вчителів вважають, що найнегативніший вплив на використання української мови учнями має мова контенту в Інтернеті та соціальних мережах, якою вони ними послуговуються.

Читайте також:  Уряд вирішив не фінансувати з держбюджету зарплату вчителів, які викладають у школах з малою кількістю учнів

Окрім того, 41% вчителів зазначають, що учні в сім’ї розмовляють російською мовою, а 29% вбачають звичку дітей спілкуватися мовою, яка не є державною.

Відсоток вчителів, які вважають, що їхні учні мають недостатній рівень володіння українською мовою, становить 26%, тоді як тільки 25% вчителів зауважують, що діти спілкуються виключно державною мовою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.