facebook

Стала відома кількість ухилянтів від мобілізації, які втекли за кордон: заява офісу Зеленського

Стало відомо, скільки чоловіків втекли за кордон після початку повномасштабної війни з Росією. Кількість ухилянтів досягла десятків тисяч.



Як повідомило британське видання ВВС, 19 740 чоловіків незаконно виїхали з України після 24 лютого 2022 року. Ще 21 113 чоловіків намагалися втекти з країни, але їхні плани провалилися. Ухилянти були спіймані та затримані правоохоронними органами.

Зазначено, що зафіксовано інформацію про незаконне перетинання українців кордону з Польщею, Румунією, Словаччиною, Угорщиною та Молдовою з початку повномасштабного вторгнення і до 31 серпня 2023 року.

Близько 14 тисяч чоловіків намагалися перетнути кордон пішки або переплисти через річки, а інші хотіли використати підроблені документи.

Представник президента у парламенті Федір Веніславський у розмові з журналістами визнав, що проблема є серйозною. Він підтвердив, що йдеться не про поодинокі випадки. Широко поширена корупція, але влада робить все можливе, щоб звести її до мінімуму.

За словами Вениславського, число ухилянтів все ж залишається незначним. Більшість чоловіків все ж таки готова захищати державу від російських окупантів:

“Я переконаний, що стійкість та готовність українців захищати незалежність, суверенітет і свободу досягає 95-99%. А тих, хто намагається уникнути мобілізації, близько 1-5%. Це точно не критична кількість для оборони України”.

Представник президента України запевнив, що зараз радикального посилення мобілізації в Україні не планується.

У Держприкордонслужбі України заявили про відсутність статистичних даних про ухилянтів. Прикордонники зауважили, що у 2023 році спроб незаконно виїхати з країни поменшало.

Читайте також:  В Україні змінили критерії придатності до служби в армії: кого це торкнеться

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.