facebook

З 1 лютого призвуть цих чоловіків, повістки видадуть у свіжих місцях: лише цих українців омине примусова мобілізація

Мобілізація в Україні триває з першого дня повномасштабного вторгнення Росії.



Мобілізувати можуть чоловіків віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають відстрочки від мобілізації та не визнані непридатними до військової служби. Попри наявність відстрочки деякі категорії громадян можуть бути призвані до війська за їхньою власною згодою.

Як інформує “НВ”, Стаття 23 закону України Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію визначає право відстрочки від мобілізації для військовозобов’язаних. Щоб отримати відстрочку, необхідно підтвердити підстави у територіальному центрі комплектування, куди треба прийти за повісткою. Розповідаємо, як проходить мобілізація та хто має право долучитись до Сил Оборони виключно за власним бажанням.

Всі чоловіки від 18 до 60 років підлягають мобілізації, якщо за рішенням ВЛК є придатними до військової служби та не мають відстрочки. Про порядок призову по мобілізації розповів Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ.

“Військовозобов’язані громадяни після отримання повістки, якщо вони з’явилися в ТЦК особисто, проходять медичний огляд та оновлюють свої військово-облікові дані. Якщо в них немає причин, передбачених законодавством для отримання відстрочки від мобілізації, вони скеровуються в навчальний центр, де проходять навчання від одного місяця і, відповідно, вже потім скеровуються до своїх військових частин”, — зазначив Фітьо.

Існує декілька категорій військовозобов’язаних, які мають право на відстрочку від мобілізації та можуть бути призвані до війська виключно за власним бажанням. Такі громадяни надають в ТЦК документи про відстрочку та за потреби можуть проходити ВЛК. Проте вони не можуть бути мобілізовані недобровільно. До таких громадян належать:

заброньовані на період мобілізації та на воєнний час в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України за:

Читайте також:  Астролог назвала міста, звідки навесні масово евакуюватимуть людей

1) органами державної влади;

2) іншими державними органами;

3) органами місцевого самоврядування;

4) підприємствами, установами і організаціями;

жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;

Юрист назвав можливі переваги та недоліки нових змін жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

1) військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

2) працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

3) осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

Читайте також:  В одному з нічних барів Житомирщини відпочинок молоді закінчився трагедією для 21-річного студента

4) осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але надалі такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Як інформує “ZN/UA”, нещодавно Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт №10062 “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану”, відомий як цифровізація армії. Відповідне рішення підтримали 249 депутатів.

Експерти розповіли, чи позбавить він необхідності вручати повістки на вулицях.

На їх думку, новий закон про створення єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних не вирішує проблему вручення повісток на вулицях та інших громадських місцях співробітниками ТЦК та СП.

“Якщо в ТЦК немає інформації про людину, в інших інстанціях її також може не бути. До прикладу, невідомо, де людина реально проживає, не їздила за кордон тощо. Тому її треба спочатку фізично знайти. А значить – рейди, безперечно, триватимуть”, – зазначив кандидат юридичних наук Денис Головін.

“У вас є стара улюблена відеокасета, і ви хочете її оцифрувати. Вам у будь-якому разі треба прийти з нею до фахівця. На самому початку фізична присутність військовозобов’язаного, на якого ще немає у реєстрі даних – обов’язкова”, – пояснив політолог Олег Лісний

Читайте також:  Українську військову техніку заправляють російським пальним, – Михальчишин

Він також зазначив, що коли закон №10062 може набути чинності – незрозуміло, адже його ще навіть ще підписав голова Верховної ради, не кажучи вже за президента. Адже головне – сам по собі він малофункціональний.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.