facebook

Руслан Сенічкін розповів свої лайфхаки, як швидко і легко перейти на українську мову

Ведучий “Сніданок з 1+1” Руслан Сенічкін розповів свої лайфхаки, як швидко і легко перейти на українську мову



Руслан Сенічкін, ведучий “Сніданку з 1+1”, що виходить щодня з 6:30 до 9:30 на каналі “1+1 Україна”, дав інтерв’ю в рамках безоплатних осінніх курсів з вивчення української мови, створених проєктом “Єдині”.

Руслан разом з керівницею Всеукраїнського Руху “Єдині” Наталкою Федечко обговорив зросійщення, що відбувалося десятиліттями, мовну позицію, а також поділився власною історію того, як Карпати надихнули його вивчати українську.

Руслан Сенічкін родом з Дніпра, де, зізнається, жив і зростав у російськомовному середовищі. Ведучий не стидається цього та приймає як досвід, який був у житті. Руслан зізнається: почав вивчати українську мову вже у досить зрілому віці через роботу, адже всі мали в радіо та телеефірах розмовляти державною.

Згодом, ведучий “Сніданок з 1+1” почав оточувати себе українськомовним контентом та середовищем, постійно практикуючи українську. Руслан пригадує: хоч йому і подобалося, як він звучить українською, але все одно було не ідеально. Саме тоді на допомогу прийшла подорож до Карпат.

“Більше я став поглинати українськомовний простір через Карпати. Коли я поїхав туди в середині нульових, поринув у справжній смак української мови заходу України та карпатського простору. У той час мене це дуже захопило. Саме після цього все пішло краще”, – пригадує Сенічкін.

До слова, Руслан Сенічкін наголошує: мова – це питання безпеки. Доказ тому – українці за кордоном, які можуть відділитися від ворога та тих, хто представляє російську федерацію лише мовою. “Якби всі ми раніше почали думати масштабно, то, як мінімум, кремль не просував би свої наративи про утиски російськомовного населення, яке нібито прийшли звільняти”.

Читайте також:  Афроамериканці США чекають нашої Перемоги і говорять українською наче парохи УГКЦ (ВІДЕО)

На щастя, більшість українців все ж розуміють важливість державної мови та її значення. Тому багато хто з різних куточків країни, навіть сидячи під ракетними обстрілами, й далі продовжує удосконалювати свої знання. Ведучий висловив своє захоплення незламністю духу та жагою до навчання й наголосив, що його рідне місто досі щодня потерпає від російських військових:

«Було два прильоти в дім в Дніпрі, де я народився і виріс. Мого сусіда вбила російська ракета. Постраждала школа, в якій я вчився…»

А щоб краще та ефективніше вивчати українську, ведучий поділився власними порадами:

Повторюйте деякі слова самі собі для того, щоб себе чути. Записуйте себе на диктофон. Постійно говоріть українською та тренуйте вимову.
Створюйте навколо себе українськомовний контент. Підписуйтеся на класних блогерів. Знаходьте людей, яких вам приємно чути. Вам тоді захочеться повторювати за ними.

Ще один спосіб удосконалення своєї української – різні проєкти, тренінги та освітні платформи. Одним з таких є проєкт 1+1 media – “Плюсуй українську”, де Руслан Сенічкін є амбасадором. “Плюсуй українську” спрямований на популяризацію державної мови та культури, а також передбачає інтерв’ю з тими, хто власним прикладом заохочує суспільство споживати українськомовний контент.

Шукайте деталі в групі Facebook