facebook

Був знайдений спосіб відправити всіх до військкомату

Банки застосовують механізм блокування рахунків військовозобов’язаних чоловіків. Це може бути ще одним важелем до їхньої мобілізації. Ухилянту, в якого заблоковані всі банківські операції, нічого не залишиться, як самому прийти в ТЦК і погодитися на мобілізацію.



Як інформує “biz.today,ua”, така ймовірність існує, проте військовозобов’язаним чоловікам блокують рахунки не частіше, ніж решті громадян, каже юрист юридичної компанії “Муренко, Курявий та Партнери” Валерія Шавлюк.

За словами правозахисниці, є чітко виписані законом підстави для блокування рахунків громадян:

за наслідками фінансового моніторингу;

на підставі рішення суду з цивільних, адміністративних та кримінальних проваджень;

у ході виконавчого провадження.

При цьому банк не розбирає, кому він блокує рахунок: злісному ухилянту від мобілізації чи бабусі-“божій кульбаці”, яка роками не платить за комуналку. Підстави для блокування для усіх громадян однакові. І ніякої вибірковості тут не може бути, оскільки рішення про блокування коштів виноситься автоматично, а не конкретною людиною.

Єдиний момент, в якому рахунки можуть заблокувати саме ухилянту – це несплата штрафу за рішенням суду щодо безпосереднього ухилення від мобілізації. Як правило, за першу неявку за мобілізаційною повісткою до ТЦК суд карає ухилянта адміністративним штрафом.

Проте, щойно ухилянт сплатить штраф, який йому присудили, його рахунки одразу мають розблокувати.

“Наприклад, у разі, якщо на військовозобов’язаного накладено постанову про адміністративне стягнення будь-якого характеру, у тому числі за виконанням військових обов’язків, для зняття арешту особа має право сплатити штраф”, – роз’яснила Валерія Шавлюк.

При цьому вона додала, що якщо ухилянт не згоден із присудженим йому штрафом, він може оскаржити це рішення в апеляційному порядку. Але все ж, мабуть, краще заплатити.

Читайте також:  Стало відомо, скільки ЗСУ звільнили населених пунктів

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.