facebook

У листопаді можуть виникнути труднощі з виплатою зарплати вчителям

В Україні з листопада можуть розпочатися проблеми з виплатами бюджетникам, якщо США не приймуть пакет фінансової допомоги, про це пише The Wall Street Journal.



Ймовірні проблеми з виплатами бюджетникам пов’язані з тим, що Конгрес США унеможливив допомогу Україні із закону про тимчасовий бюджет.

Напередодні голосування Ентоні Блінкен попереджав лідера сенатської меншини Мітча Макконнелла, що Україна зіткнеться з “серйозним економічним та політичним шоком” у розпал контрнаступу, якщо Конгрес припинить допомогу Україні.

Сполучені Штати та інші країни-донори фактично виплачують зарплати 150 тис. українських державних службовців та понад півмільйону вчителів, професорів та шкільних працівників, а також фінансують українські державні витрати – від охорони здоров’я до житлових субсидій. Варто зазначити, що Міністерство фінансів України прогнозує затримку фінансування і має необхідні ресурси для покриття потреб бюджету на жовтень, але з листопада уряду, можливо, доведеться скорочувати витрати, зокрема на зарплати або брати нові кредити.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) може направити $1,15 млрд через програму Світового банку в жовтні, але за умови, що Україна повинна продемонструвати, що вона “належним чином витратила авансовий переказ”.

Читайте також:  Вчителі отримуватимуть зарплати за новою системою: у МОН розповіли деталі

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.