facebook

В Україні хочуть скасувати заочку у вишах: до чого це призведе

З 2024 року в Україні не набиратимуть абітурієнтів на бакалавра та магістра за вечірньою та заочною формами, передає Телеграф.


Депутати парламенту запропонували скасувати у 2024 році заочну та вечірню форми навчання. Вони впевнені, що цього вимагають реалії воєнного часу.

Авторами законопроекту №10092 стали 12 народних обранців від партії “Слуга народу” та один представник партії “Голос”. Вони ініціювали зміни до закону “Про вищу освіту”, щоб з наступного року не проводився набір абітурієнтів для здобуття ступенів бакалавра та магістра за заочною та вечірньою формами, а також для здобуття ступеня молодшого бакалавра.

Секретар комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа, яка стала одним із авторів законопроекту, повідомила, що буде наступний законопроект для скасування “заочки”.

У записці пояснення до законопроекту зазначено, що установи вищої освіти потрібно переорієнтувати на розвиток дистанційної форми освіти, яка по суті і є заочною. За словами Піпи, зараз в Україні за актом дві заочні форми навчання – дистанційна та заочна. Вона назвала це дублюванням двох форм. Ідея у тому, щоб уникнути цього – по суті зміниться лише назва.

Автор законопроекту та голова освітнього комітету Ради Сергій Бабак повідомив, що перспективніше розвиватиме дистанційну та дуальну форми. Це спільне рішення з МОН й законопроект став його продовженням.

“У наш час заочна та вечірня форми освіти себе віджили”, – пояснив Бабак.

Колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук вважає, що йдеться про значне обмеження прав українців на здобуття вищої освіти задля економії бюджетних грошей. Зараз треба платити за те й за інше, а в майбутньому можна буде лише за дистанційне навчання.

Читайте також:  Діти повертаються у школи: новий навчальний рік почнеться 1 вересня у режимі офлайн

Президент національного університету “Києво-Могилянська академія” Сергій Квіт нагадав, що у його закладі ніколи не було заочної форми навчання. Після початку пандемії коронавірусу та повномасштабної війни з’явилися гібридні форми.

Верховна Рада захотіла скасувати заочну та вечірню освіту у вишах України

“Сама заочна форма навчання застаріла. Раніше вона справді мала сенс, але зараз із розвитком технологій, якщо людина не має часу, то краще використовувати змішані форми освіти”, – цитує Квіта “Телеграф”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.