facebook

Як школи можуть піклуватися про вчителів: ідеї, які варто спробувати

Те, як українці стійко долають усі виклики воєнного стану, ще раз підтверджує це:
Важкі часи не сприяють стражданням, а допомагають підтримувати один одного. Нам потрібно знайти ресурси та поділитися ними один з одним.


І це реально. Цього разу не про психологічну допомогу, а про базові практичні вдосконалення для вчителів. Безкоштовні або речі, які вимагають мінімум грошей. 1. «Вимірювання температури»
Ви не можете виправити те, чого не знаєте. Особисті зустрічі та анонімні опитування дозволять директорам збирати інформацію та виявляти проблеми до їх загострення. Ці поради дають експерти Edutopia.

Колектив школи також може запропонувати провести таке опитування. Там мають бути запитання, які не дуже заведено обговорювати з керівництвом. Скажімо:
«Як часто вимоги роботи заважають вашому сімейному життю?» або «Приблизно скільки годин після звичайного робочого дня у вас є, щоб відпочити або зайнятися тим, що вам подобається?» Щорічне опитування вчителів Merrimack College пропонує інші запитання, як-от «Як би ви оцінили вплив вашого психологічного добробуту на ваше навчання та професійне зростання цьогоріч?»

Важливими є і вертикальні, і горизонтальні неформальні обговорення. Керівництво може встановити час на особисте спілкування з кожним вчителем (а не контактувати тет-а-тет, лише коли щось уже трапилося). Стосовно колег:
можна з дозволу лідера школи ввести традицію, наприклад, пів години чаювання 1-3 рази на тиждень. Нюанс:
табу на розмови про роботу в цей час. Цей додатковий час спілкування дозволить колегам краще пізнати один одного. Це вплине на атмосферу школи і дасть більш об’єктивну картину. Зрештою, професія вчителя – це особиста сфера, яка збігається зі сферою роботи. Наприклад, у вчительки до війни і зараз, коли її чоловік на фронті, різні ресурси і потреби. І в інтересах школи знати та враховувати це.

Читайте також:  Маштабна реформа: студентів можуть відраховувати з вишу за відмову від контракту

2. Скасуйте непотрібні зустрічі
Якщо керівництво не може фінансово покращити життя вчителів у цей час, воно може приховати іншу цінність: час. Зайняті вчителі дуже не люблять додаткових зустрічей. Не обов’язково проводити збори лише тому, що в календарі вказано, що збори вчителів щопонеділка. Керівники шкіл повинні розглянути наступну ділову зустріч з учителями таким чином:
Якщо щільний графік не можна підготувати до зустрічі заздалегідь, зустріч може бути трохи перенесена. І якщо метою зустрічі є поширення інформації, цю інформацію можна поширювати через миттєві повідомлення або електронну пошту. Ви також можете збирати відгуки.

Давайте спробуємо експеримент:
Якщо ви зустрічаєтеся раз на тиждень, зустрічайтеся кожні два тижні. Ви можете з подивом виявити, що все завжди йде добре.

3. Компенсація за короткі перерви
Подихайте повітрям, побудьте кілька хвилин в тиші, подзвоніть додому, наприклад, якщо є дитина з бабусею або нянею, і всі ваші думки з цього приводу. В ідеалі пити каву. Як це все зробити, якщо перерва 10 хвилин? Вибачте, це елементарно сходити в туалет, не поспішаючи. Більшість представників інших професій без проблем залишають робочий стіл. Але вчителі не можуть вийти з класу посеред уроку. Це, здавалося б, тривіальна тема, яка останнім часом обговорюється в англомовній професійній пресі.

Довгі канікули зовсім не здаються довгими, якщо вам потрібно відвести клас в їдальню, поговорити з учнем, який чогось від вас хоче, і підготуватися до наступного заняття. Тихий обід? Опитування, проведене Американською федерацією вчителів, несподівано виявило, що кожен другий вчитель скаржився на те, що йому не вистачає робочого часу для задоволення основних фізичних потреб. Багато вчителів навіть зізнаються, що намагаються не вживати напої в школі, тому їм не хочеться виходити з кабінету. Це призводить до зневоднення, яке, у свою чергу, призводить до головних болів, дратівливості та зниження здатності до концентрації.

Читайте також:  Одразу після скорочення "зайвих" предметів: Школи в Україні вирішили перевести на 12-річну систему, до чого готуватись

Цю проблему можна виправити. Звісно, ​​змінювати навчальний розклад і збільшувати перерви, особливо зараз, коли школи працюють у дві зміни, недоцільно. Але ви можете насолоджуватися наданим досвідом. Американська початкова школа Fall-Hamilton у Нашвіллі пропонує «фіксовані хвилини» для вчителів. Люди, яким доводилося залишати заняття в короткі терміни (з будь-якої причини), надсилали повідомлення колегам із вікнами, і ті ніколи не відмовлялися «прикрити» їх на кілька хвилин. Адже вони із задоволенням користуються цією допомогою, коли її потребують.

4. Чим привабливі сучасні коворкінги?
Дивно, але незалежно від фінансового рівня компанії, співробітники однаково позитивно ставляться до «безкоштовного печива, кави та чаю». Такий пункт часто зустрічається в пропозиціях про роботу. Айтівчани з чималими зарплатами та самовідданими волонтерами, як діти, розігріті такою пропозицією. Тому що справа не в ціні чайного пакетика, а в догляді.

Незалежно від ситуації в школі, ви можете знайти спонсорів, наприклад, випускників школи, які будуть спонсорувати щоденні перекуси для вчителів. Те ж саме стосується бутильованої води, адже у представників професій, де доводиться багато говорити, часто буває сухість у роті. Ці знаки поваги будуть затребувані більше, ніж цукерки до Дня вчителя чи рекламні виступи.

5. Більше простору, буквально
Завжди бути між чотирма стінами так пригнічує. Отже, буде великим викликом, коли адміністрація вимагатиме від вас приходити до школи навіть тоді, коли вам це не потрібно. Це називається дистанційним, тому що вчителям не потрібно сидіти на уроках. Насправді онлайн-навчання, підвищення кваліфікації та самонавчання можна проводити вдома. Вчителі можуть звертатися до своїх зошитів або планувати в кав’ярні чи в парку, спостерігаючи за своїми дітьми. І не сидіть в офісі до темряви. Час, який вчителі проводять у школі, не є всієї їхньої роботи. То чому б не домовитися про більшу свободу?

Читайте також:  Коли в Україні закінчиться навчальний рік 2023 – 2024

6. Рекордні маленькі перемоги
Для керівників шкіл властиво широке бачення, але короткострокові та скромніші цілі мають переваги, переконані сучасні керівники навчальних закладів. Досягнення невеликих цілей підвищує мотивацію та позитивне ставлення до роботи. Комфорт:
знай, що все не марно, що ти на правильному шляху. Але не завжди це вдається побачити за дрібними повсякденними турботами і прикрощами. Директор може значно покращити шкільний клімат, якщо він чи вона допоможе персоналу побачити, який внесок їхня робота. Це також може бути колективна підтримка:
Погодьтеся святкувати маленькі перемоги кожного. Не найкращий варіант для вчителя починати це самотужки. Головне і найпростіше:
Уникайте слів, які піддають сумніву цінність роботи колеги чи підлеглого.

7. Проведіть зустріч про… віднімання
Коли йдеться про позитивні зміни, багато людей (особливо менеджери) часто думають про додавання:
Що ще потрібно зробити? Прогрес може виглядати як додавання нових зустрічей, цілей і технічних інструментів. Насправді покращити своє професійне життя буде легше, якщо ви зменшите, скасуєте та усунете зайве. Американські освітні консультанти рекомендують проводити «зустріч відмови», під час якої колеги разом із директором школи можуть обдумати, що виключити. Як ми жартуємо, нову страву не покладеш на тарілку, якщо з неї нічого не витягнеш.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.