facebook

Від 5 до 100 євро: в Україні готуються ввести новий податок – торкнеться всіх

Українців змусять платити екологічні податки



В Україні очікується введення екологічного податку, спрямованого на переведення відходів із захоронення на переробку. Цей податок буде наслідувати європейську модель і застосовуватиметься так само, як і в 23 країнах ЄС, а також у Швейцарії та Великобританії. Про це повідомляє прес-агентство Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Встановлення цього податку регулює закон «Про поводження з відходами», який набуде чинності 9 липня 2023 року. У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів повідомили, що зміни, що стосуються Кодексу, наразі розробляються.

Основною метою застосування екологічних податків є заохочення до скорочення прямого захоронення несортованих відходів і необроблених біологічних відходів. Цей податок допоможе збільшити сортування сміття та перетворити його на матеріали для повторного використання.

За словами представників міністерства, захоронення на полігонах поки що залишається найпростішим і найдешевшим способом поводження з відходами в Україні. Проте в європейській системі управління відходами це останній і найменш бажаний варіант.

Чинне українське законодавство також дозволяє компаніям декларувати більшість своїх відходів як небезпечні, щоб уникнути високих витрат на захоронення, включаючи змішані побутові відходи.

За даними міністерства, більшість відходів в Україні класифікуються як небезпечні. Більшу частину, можливо, відсортували та переробили, але все одно відправляють на звалища та звалища.

У різних країнах ЄС, а також Великобританії та Швейцарії ставки податку на полігони для побутових відходів коливаються від 5 до 100 євро за тонну. Наразі незрозуміло, яка ставка податку буде встановлена ​​для українського варіанту «податку на сміття».

За інформацією міністерства, цільова ставка податку в Україні встановлена, але застосовуватиметься поступово. Періодичне зростання для досягнення цільового рівня буде досягнуто протягом 7 років після завершення або закінчення воєнного стану в Україні.

Читайте також:  Списання боргів в рамках валютного союзу неможливе – Меркель

«У перші три-чотири роки ставка трохи підвищиться», – пояснив представник міністерства.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.