facebook

Ціни на продукти харчування в Україні: що подорожчає восени

Експерти висловили невтішні очікування.

Восени 2023 року в Україні зростуть ціни майже на всі продукти.

Про це повідомив Іван Стефанишин, радник керівника Львівського оптового ринку сільгосппродукції “Шувар Агрокомплекс”,



передає
РБК-Україна.

За його словами, ціна на хліб зросте.

“Борошно вже подорожчало на 5-7%. Цього року фермери зменшили кількість добрив і боротьбу зі шкідниками. У фермерів не було резервів, тому що під час посіву озимої пшениці ціни на добрива зросли. Найближчим часом ціни на хліб зростуть, оскільки конкуренція за якісне борошно вже почалася. “Вони будуть продовжувати зростати, – пояснив він.

Через дефіцит ресурсів ціни на м’ясо та птицю також зростатимуть.

Ціни на свинину та курятину вже зросли на 10 відсотків. Свинина-через брак ресурсів. Україна втратила селекційні та племінні робочі місця, 16 породних ліній у свинарстві та розведенні великої рогатої худоби були знищені, і ми повністю залежимо від імпорту”,- говорить Стефанишин.

Експертитакожпрогнозуютьзростанняцінна молочні продукти.

“Що стосується вершкового масла, то очевидних причин для зростання цін не має, окрім супутніх факторів, таких як витрати на паливо та енергію. Щодо цукру, то його подорожчання буде зумовлене глобальним дефіцитом цукру та проблемами в Індії. Насправді, ціни зростатимуть, тому що у нас гарний врожай, наші площі збільшуються, ми залежимо від світових цін і наш експорт зростає таким же чином”.

Нащо ціни не зростуть

Українські фермери зібрали гарний врожай овочів. Як наслідок, ціни на них нижчі, ніж торік. Подешевшали баклажани, морква та цибуля.

“Зокрема, баклажани в цей час минулого року коштували 59 гривень за кілограм, а зараз-20 гривень. Морква та цибуля подешевшали вдвічі порівняно з минулим роком. Морква коштувала 16 гривень за кілограм, цього року-7-8 гривень, а цибуля-23 гривні, зараз-12 гривень. Ціни будуть поступово зростати з початком сезону, але загалом, порівняно з минулим роком, овочі будуть дешевшими до перших заморозків”,-додав він.

Читайте також:  Німеччина надасть Україні новий пакет озброєння: що передадуть

Шукайте деталі в групі Facebook